Linkovi

Napadi na iračke crkve - 2004-08-04


Teroristi su izvršili napade na pet crkava u Bagdadu i Mosulu. U eksplozijama automobila bombi poginulo je 11 osoba i povrijeđeno više od 40. Napadi su izvedeni dok su vjernici prisustvovali bogosluženju. Peta eksplozivna naprava nađena je pored jedne bagdadske crkve i deaktivirana je.

Kršćanska manjina u Iraku broji oko 750 hiljada vjernika. Tomas Ramzi, uposlenik katoličke crkve Naša majka bogorodica u Bagdadu, a čije je sjedište u Siriji, za napade kaže da je to brutalan nasrtaj, ne samo na kršćane, nego i na sve Iračane. Louis, jedan od đakona bagdadske crkve Naša majka spasiteljica ističe da ”ljudi koji su se odlučili na takav grozan i zločinački čin nemaju ništa sa vjerom i Bogom.“

Napadi na kršćane u Iraku dio su pobunjeničkih nastojanja da spriječe uspostavljanje demokratije u Iraku. Američki državni sekretar Colin Powell izjavio je da će koalicione snage koje predvode Sjedinjene države pomoći iračkim snagama sigurnosti da se uspješno nose sa terorističkim prijetnjama:

Powell: Nadamo se će se sigurnosna situacija, kako se stvari budu odvijale do kraja ove godine, sa izborima koji slijede i nakon toga, poboljšati, da će pobunjenici biti pod jačom kontrolom, ako ne i potpuno ućutkani i da će iračke snage sigurnosti u narednih 6 do osam mjeseci značajno povećati stepen spremnosti i sposobnosti djelovanja.

Mnogi muslimani Iraka su osudili napade na crkve. Veliki ajatolah Ali al-Sistani, vjerski lider muslimana-šiita, pozvao je Iračane da se ujedinjeni suprotstave onima koji bi da ubijaju kršćane i razaraju njihove vjerske objekte. I Mohammed Fadil al-Samara, zvaničnik Islamske stranke koja okuplja muslimane-sunite rekao je da su napade izveli oni ”koji profitiraju u krvavom građanskom metežu u Iraku.”

Na Iračanima je, prije svega i iznad svega, da se bore i izbore - istakao je predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush. Mada koalicija poštuje taj i takav osjećaj Iračana, Iračani neće biti sami u toj borbi.

XS
SM
MD
LG