Linkovi

SEVIS: Novi sistem provjere studenata i posjetioca - 2004-08-04


Nakon terorističkih napada 11 septembra 2001, međunarodni studenti i posjetitelji koji dolaze putem programa razmjene moraju proći kroz dug proces popunjavanja formulara i brojne intervjue, kako bi studirali u Sjedinjenim državama. Nakon januara 2003, koledži i univerziteti širom Sjedinjenih država se moraju koristiti SEVIS-om, što je skraćenica za informativni sistem o studentima i posjetiocima, koji se zasniva na internetu i koji pomaže akademskim institucijama da surađuju s različitim agencijama, kako bi nadgledali aktivnosti i status svojih međunarodnih studenata. Asa Hutchinson, potsekretar za pitanja sigurnosti transporta i granica pri ministarstvu za unutrašnju sigurnost, kaže da Amerika, usprkos tako pomnom praćenju, još uvijek ima otvorena vrata za strane studente.

Strani studenti i posjetitelji koji dolaze putem programa razmjene su vitalni za dobrobit i funkcioniranje naše demokracije--oni obogaćuju Ameriku donoseći u našu zemlju svoja jedinstvena iskustva i viđenje svijeta, svoje znanje i entuzijazam i dijele ih sa svojim kolegama studentima i sa cijelom Amerikom. Da naglasim, mi ne želimo međunarodne studente otjerati sa naših granica, kaže gospodina Hutchison.

Pa ipak, sistem SEVIS je, među 770 hiljada studenata, pronašao na hiljade onih koji potenacijalno narušavaju pravila. Ti su slučajavi dodatno istraženi i nekoliko hiljada ljudi je zabranjen ulazak u Sjedinjene države, dok je 155 uhapšeno. I dok Ameriku nastoji učiniti sigurnijom, ministarstvo za unutrašnju sigurnost također navodi da želi olakšati procedure za studente. Postoji specijalni tim koji pomaže stranim studentima i posjetiteljima programa razmjene. U posljednjih nekoliko mjeseci, kako navode u ministarstvu, studenti su se navikli na takav proces.

XS
SM
MD
LG