Linkovi

US VISIT: Program kontrole posjetitelja u SAD-u - 2004-08-04


Asa Hutchison, potsekretar za pitanje sigurnosti transporta i granica, je to objavio na međuanrodnom aerodromu O Hare u Chicagu, koji će u tom programu početi sudjelovati krajem mjeseca. Svi strani posjetitelji koji putuju s vizom sada, po dolasku na američke aerodrome i u luke, moraju dati otiske prstiju i moraju biti fotografirani, putem programa US VISIT. Otisci prstiju i fotografije se tada automatski provjeravaju u bazi podataka kako bi se osiguralo da su dokumenti legitimni i da se ime posjetitelja ne pojavljuje na listi potencijalnih terorista ili onih koje motri policija.

Dok prolaze kroz biometričku provjeru, oni će odmah biti provjereni i u odnosu na liste osumnjičenih terorista, tako da možemo znati ne samo kada uđu u zemlju, nego i kada izađu, rekao je gospodin Hutchison.

Međutim praćenje datuma izlaska stranih posjetitelja je problem. Američka vlada testira elektronski sistem izlaska na međunarodnom aerodromu Baltimore-Washington i terminalu za prekookeanske brodove u Miamiu. Posjetitelji se prijavljuju na kioscima, koji elektronski čitaju dokumenta, uzimaju otiske prstiju i digitalne fotografije, i nakon toga daju potvrdu koja dokumentira odlazak. Ili mogu proći kroz isti proces putem pograma US VISIT na terminalu za izlazak. Program US VISIT će biti instaliran na svim kopnenim tačkama ulaska. Sljedećeg mjeseca, stranci koji putuju s pasošima će također morati da se koriste sistemom izlaska i moraće davati otiske prstiju i fotografije.

XS
SM
MD
LG