Linkovi

Glavna prepreka za BiH – Suradnja sa Haškim Tribunalom - 2004-08-03


Kako se BiH bude sve više približavala ulasku u glavne evropske institucije poput Partnerstva za miri EU, jasno je da će glavnu prepreku predstavljati izostanak suradnje sa Haškim Tribunalom, te hvatanja i privošenja optuženih za ratne zločine. Ta prepreka mora biti otklonjena kako bi ova zemlja imala svijetlu budućnost.

Jasno je i po onome što je NATO izjavio da glavna prepreka ovoj suradnji dolazi iz RS. Nedavno sam u Banjoj Luci urgirao da vlada postavi novog ministra unutarnjih poslova koji će biti sposoban da obavi temeljitu čistku u policiji i u drugim sigurnosnim službama. Osoba koja će uživati kredibilitet u međunarodnoj zajednici, koja će biti sposobna da uradi svoj posao. Jer nikome u ovoj zemlji,ni njenim građanima, nije u interesu da se ulazak u partnerstvo za mir i evropsku uniju i dalje odgadja.

Uradili smo niz stvari i generalno i s mog stanovišta. Prva je, recimo, reforma obrane. Što se tiče moje perspektive, ali i generalno, mislim da je, na ovom putu kretanja BiH ka Evropi, dok se približavamo preuzimanju mandata snaga EU od SFOR-a, jednostavno definiran je i naš budući angažman ovdje.

Washington, SAD, moraju i dalje biti angažirane u BiH i na Balkanu. Kroz štab NATO-a davat će se podrška u reformi obrane, ne samo da bi BiH ušla u Partnerstvo za mir, nego, na kraju i u NATO.

Kroz našu ambasadu radit ćemo na tome da imamo jak, veliki program pomoći u oblastima kao što je vladavina zakona i ekonomski razvoj. Posjeta državnog sekretara bila je, jednostavno, priznanje, pokazatelj tog angažmana, te posvećenosti, da se djeluje ovdje u BiH!

XS
SM
MD
LG