Linkovi

M. Ivanić optužuje neke stranke u Federaciji za manipulaciju popisom iz 1991. - 2004-08-03


Ministar inostranih poslova B i H, Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjaluci da je nerealno očekivati da zemlje Evropske Unije ukinu vizni režim prema građanima Bosne i Hercegovine do kraja ove godine.

Nije realno očekivati da se vizni režim ukine do kraja godine ali je moguće da se od 2005.godine produži rok važenja šengenskih viza za građane Bosne i Hercegovine. Izjavio je ovo danas u Banjaluci ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Maden Ivanić naglašavajući da će građani B i H vjerovatno još nekoliko godina čekati da u zemlje Evropske Unije putuju bez viza. On je precizirao da će Bosna i Hercegovina od Evropske Unije dobiti uslove koje bi trebalo ispuniti za ukidanje viznog režima što podrazumijeva potpisivanje ugovora o prihvatanju lica koja ilegalno borave u inostranstvu a njihov broj mora biti značajno smanjen. Ujedno, neophodno je smanjenje broja falsifikovanih dokumenata na čemu se već dosta toga uradilo, istakao je Ivanić.

Ministar inostranih poslova B i H je danas, takođe, izrazio očekivanja da Bosna i Hercegovina neće biti izložena terorističkim napadima zbog najavljenog odlaska deminera iz oba entiteta u Irak. On je saopštio da će to biti humanitarna misija koja nema veze sa vojnim aktivnostima. Samo bolestan um može imati nešto protiv deminera koji pomažu ljudima a ne vojnim jedinicama, istakao je Ivanić dodavši da onaj ko želi izvesti terorističke napade može pronaći i druge razloge za tako nešto.

Mladen Ivanić se, takođe, založio i za održavanje popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječile brojne zloupotrebe i manipulacije sa rezultatima popisa iz 1991.godine koje se, kako je rekao, sada dešavaju. S obzirom da su imovinski zakoni ispunjeni sa 98 procenata više nema nijednog razloga protiv popisa izuzev želje, naročito, nekih stranaka iz Federacije, da se nastave manipulacije, zaključio je Mladen Ivanić.

XS
SM
MD
LG