Linkovi

U Washingonu se osjećam kao kod kuće - 2004-08-03


Nakon što su u New Yorku, New Jerseyu i ovdje u Washingtonu uvedene dodatne mjere sigurnosti oko ključnih financijskih centara, Omer Vatrić je razgovarao sa Nedimom Jaganjcem, koji radi kao savjetnik za Evropu i Centralnu Aziju u Svjetskoj banci u Washingtonu o svakodnevnim obavezama u zgradi Svjetske banke okružene policijom i njegovim ličnim osjećanjima.

JAGANJAC: Znate, nije uopšte prijatno biti u takvoj jednoj situaciji, pogotovo u poslu koji mi radimo, pomažemo zemljama u razvoju, borimo se protiv siromaštva i stvarno za neki napredak i razvoj, i sadda mi budemo meta jednog takvog napada...Malo je neprijatno, moram priznati.

VOA: Vi inače mnogo i putujete. Da li ste osjetili ikakvo neraspoloženje prema ljudima iz Svjetske banke - putujući svijetom?

JAGANJAC: Sigurno, pogotovo nakon ovog rata u Iraku, nas nekako povezujusa Sjedinjenim Američkim Državama, sa politikom, pa nas onda stavljaju u isti koš - mada je Svjetska banka, praktično, svjetska.., nije samo američka. To je finansijska institucija čijih oko 16 posto sredstava dolazi od Sjedinjenih Američkih Država, ostalo su sredstva drugih zemalja.Tako da je to stvarno jedna medjunarodna organizacija Ujedinjenih Nacija. Odredjenog neraspoloženja ima, mada ja vjerujem da su ljudi sa kojima mi radimo itekako zadovoljni, pogotovo u Bosni i Hercegovini, programima Svjetske banke.

VOA: I, ukratko, nazad u Washington, kao stanovnik vašingtonskog područja, da li zbog ovih pojačanih mjera sigurnosti osjećate da trebate mijenjati neku rutinu svog svakodnevnog života i rada?

JAGANJAC: Pa, vjerujte, ne...Ne! Jedino što je meni, pogotovo kao čovjeku iz BiH, koji je iskusio ta neka ratna dejstva, malo pojačano osjećanje opreza. Malo više pažnje obratiti šta se dešava oko vas, šta se dešava u sredini u kojoj ste, u susjedstvu, da li ima nekih neobičnih pojava... Mi iz Bosne i Hercegovine smo navikli, na jedan način, na takav život... Pa mogu vam reći da se osjećam kao kod kuće... ovdje u Washingtonu, na jedan način. Ali, što se tiče dnevne rutine, vjerujte - ne mijenja se mnogo.

XS
SM
MD
LG