Linkovi

Ayatollah Sistani osudio zločine nad iračkim kršćanima - 2004-08-02


Veliki ayatollah Ali al-Sistani je bombaške napade na crkve nazvao zločinom. On je, takodjer, pozvao Iračane da poštuju prava kršćana i drugih religijskih manjina da žive u miru i sigurnosti u Iraku.

U isto vrijeme, religijski lider jedne od najvećih krišćanskih zajednica u Iraku, patrijarh Amanuel Dali Treći je rekao da su muslimani i kršćani jedna porodica, uprkos pokušajima da se stvore razlike izmedju tih zajednica napadima na kršćanske crkve. Mi ćemo oprostiti ljudima koji su to počinili, rekao je irački patrijarh. Papa Ivan Pavao Drugi, takodjer, je osudio napad na crkve u Iraku nazvavši to nepravdenom agresijom na vjersku zajednicu koja radi za mir i pomirenje.

Iračani su još uvijek u šoku nakon nedjeljnih napada bez presedana, koji izgleda potvrdjuje strah nekih pripadnika kršćanske manjinske zajednice od oko 750 hiljada ljudi da su, u talasu rastućeg islamskog fundamentalizma, napadnuti zbog sumnji da suradjuju sa američkim oružanim snagama.

Kršćani u Iraku čine oko 3 posto stanovništva i uglavnom su živjeli u miru zajedno sa muslinaskom većinom iračke populacije.

XS
SM
MD
LG