Linkovi

Nove prijetnje New Yorku i Washingtonu - 2004-08-02


Na listi potencijalnih ciljeva napada su Njujorška Berza na Wall Street-u, njujorško sjedište Citicorp-a, najveće bankarske i finansijske institucije u svijetu, te u Washingtonu - sjedišta Svjetske Banke i Medjunarodnog Monetarnog Fonda, kao i Financijski centar Prudential u Newark-u, u New Jerseyu, u neposrednoj blizini New Yorka.

Ministar za unutrašnju sigurnost Tom Ridge je jučer rekao da su Sjedinjene Države dobile vrlo detaljne informacije o al-Qaidinim pripremama za te napade i da su one alarmantne i svojim brojem i svojom preciznošću, i kao rezultat toga vlada podiže nivo predostrožnosti na narandžasti, samo jedan stepen ispod najvišeg nivoa. To je prvi put da se ova vrsta upozorenja u Sjedinjenim Državama odnosi na konkretne objekte i konkretne gradove.

Gospodin Ridge je rekao da je na zvaničnicima New Yorka da li će nivo upozorenja podići na najveći - crveni nivo. Grad je inače na narandžastom stepenu predostrožnosti još od 11 septembra 2001.

Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka Dozvolite mi da uvjerim sve njujorčane u jednu stvar - mi ćemo iskoristiti sve raspoložive anti-terorističke potencijale. Nećemo štediti sredstva i nećemo rizikovati, mi ćemo zaštititi grad kroz stalni oprez, rekao je Michael Bloomberg, gradonačelnik new Yorka.

Danas su gradske vlasti u New Yorku zatvorile dva tunela koji vode u financijski centar grada, a u Newarku u New Jerseyu je oko financijskog centra Prudenitial postavljena metalna ograda.

U Washingtonu, šef policije Charles Ramsey je novinarima rekao: Neće biti policijskog prstena oko Medjunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, ali ćete primjetiti pojačano prisustvo policije. Biće zaustavljanja vozila, pojačane kontrole i sličnih aktivnosti, ne samo oko ovih zgrada nego i na drugim mjestima u Washingtonu, nastavićemo promatrati cijeli grad kako bi učinili da sve unutar naših granica bude sigurno, rekao je šef policije u Washingtonu.

Potencijalna prijetnja ostaje i do predsjedničkih izbora 2 novembra, rekao je američki ministar za unutarnju sigurnost, Tome Ridge.

Mi znamo da teroristi žele da nas ponovo napadnu. Svi su svjesni toga da su Washington i New York izgleda najatraktivniji ciljevi s njihove tačke gledišta. Nema ničega što bi oni radije učinili nego da ponovo napadnu Sjedinjene Države, posebno prije izbora, rekao je republikanski senator, Mitch McConnell, član senatskog Podkomiteta za unutrašnju sigurnost, govoreći za CNN.

Demokratski senator Joe Lieberman govorio je u istom tonu. Pojavivši se takodje u programu CNN-a, senator Lieberman je rekao da Amerikanci ne smiju da se uspavaju u lažnom osjećanju sigurnosti na bazi činjenice da njihova domovina nije više napadnuta nakon 11. septembra 2001.

Medjutim, ne uzimaju svi zdravo za gotovo ono što kaže Bushova administracija.

Upozorenje o pojačanom stepenu pripravnosti uslijedilo je samo nekoliko dana nakon završetka Demokratske Nacionalne Konvencije u Bostonu, 4 sedmice prije Republikanske Konvencije u New Yorku i 3 mjeseca pred novembarske opće i predsjedničke izbore. Bivši guverner Vermonta, Howard Dean je rekao da predsjednik Bush političku kampanju zasniva na tezi da postoji opasnost od terorizma, i da je on jedina osoba koja nas može sačuvati od te opasnosti. To je, dakle, politika, rekao je Howard Dean.

Predsjedavajući reizborne kampanje predsjednika Busha, Marc Racicot, odbacio je optuživanje da administracije dozvoljava da se politika upliće u odluke o nacionalnoj sigurnosti, nazvavši to neosnovano i štetno, te da sama činjenica da se to spominje - izjeda povjerenje naroda ove zemlje. On je rekao da je potpuno uvjeren da američki zvaničnici čine sve što je u ljudskoj moći da obezbjede javnu sigurnost u cijeloj zemlji, uključujući i dogadjaje kao što je predstojeća Republikanska Konvencija u New Yorku.

XS
SM
MD
LG