Linkovi

Powell obećao novi priliv novca Iraku - 2004-07-30


Američki državni sekretar je prilikom svoje današnje iznenadne posjete Bagdadu obećao iračkim liderima da će Sjedinjene države ubrzati priliv sredstava za obnovu infrastrukture njihove zemlje i otvaranje novih radnih mjesta što će pomoći da se bezbjednost u Iraku poboljša.

COLIN POWELL: Mi želimo pokazati iračkom narodu da će taj novac biti upotrijebljen u njihovu korist i to ćemo uraditi što prije možemo. Ja sam se obavezao zamjeniku premijera kao i predsjedniku i premijeru da ćemo mi to uraditi vrlo skoro, ubrzati priliv sredstava kako bi se taj posao mogao uraditi jer obnova i sigurnost su dvije strane jednoga novčića. Kada ljudi vide da se stvari kreću u njihovom društvu, da se njihova ekonomija ponovo pokreće, da se radi na problemu snabdijevanja vodom, da je dotok električne energije uspostavljen i da se rješavaju drugi problemi vezani za infrastrukturu, to doprinosi osjećaju sigurnosti i popravlja bezbjedonosno stanje.

Nakon polusatnog sastanka sa privremenim predsjednikom Iraka Ghazial-Yawerom gospodin Powell je izjavio da se njihove dvije zemlje suočavaju sa velikim izazovima ali da su odlučne da ih prevaziđu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, zamjenik iračkog premijera je rekao da gradjenje demokratskoga Iraka u srcu Srednjeg Istoka nije lak zadatak i da će zaista biti potrebna pomoć.

XS
SM
MD
LG