Linkovi

NAFTA - Sporazum o slobodnoj trgovini u sjevernoj Americi - 2004-07-30


Prije deset godina, Sjedinjene države, Kanada i Meksiko su se složili da stvore najveće područje slobodne trgovine na svijetu. Po svim mjerilima, Sporazum o slobodnoj trgovini u sjevernoj Americi, poznat kao NAFTA, je uspješan. Ukidanje trgovinskih barijera je dovelo do povećane trgovine i investiranja, novih poslova, i konkurencije. Od 1994, trgovina između Sjedinjenih država, Kanade i Meksika je dosegla cifru od preko 600 hiljada milijardi dolara, što je dvostruko više od nivoa prije dogovora o NAFTI. Od 1994 do 2003, strana investiranja u tri zemlje su se povećala za više od stotinu milijardi dolara. Povećana investiranja potaknuta NAFTOM su donijela više bolje plaćenih poslova, kao i smanjene troškove i veći izbor za potrošače i proizvođače. NAFTA je također dovela do poboljšane suradnje po pitanju zaštite okoline i rada. Sjedinjene države podržavaju NAFTU i ostale sporazume o slobodnoj trgovini jer će, kako je rekao predsejdnik Bush, svijet koji trguje u slobodi rasti u prosperitetu i sigurnosti.

Bush: Za zemlje u razvoju, slobodna trgovina povezana s ekonomskim reformama je pomogla da se na stotine miliona ljudi izvuče iz siromaštva. Rast ekonomske slobode i vlasništva u zemljama u razvoju stvara navike slobode i pritisak za demokraciju i političke reforme. Ekonomska integracija kroz trgovinu također može ojačati političku suradnju promoviranjem mira među zemljama. Dok se slobodna trgovina širi svijetom, širi se i ljudska sloboda.

U zapadnoj hemisferi, NAFTA i ostali sporazumi otvaraju put za veći cilj: područje slobodne trgovine čitavog američkog kontinenta. FTAA bi dovela zajedno 34 zemlje zapadne hemisfere sa zajedničkim bruto nacionalnim dohotkom od preko 100 hiljada milijardi dolara i tržištem od preko tri četvrtine milijarde ljudi. Sjedinjene države se nadaju da će sljedeće godine završiti pregovore o području slobodne trgovine američkog kontinenta. Sjedinjene države također nastoje gledati izvan zapadne hemisfere. Širom zemaljske kugle, rekao je predsjedik Bush, slobodna tržišta i trgovina su pomogli da se porazi siromaštvo i podučili su muškarce i žene navikama slobode. Dobrobiti otvorene trgovine se mjere ne samo u dolarima i centima, već i ljudskom slobodom, dostojanstvom, pravima i napretkom.

XS
SM
MD
LG