Linkovi

Magarac je zaštitini znak dmeokrata, mada nije nikada zvanično usvojen - 2004-07-30


Kada se 1828. godine Andrew Jackson kandidirao za predsjednika, njegovi protivnici su ga pokušali prikazati kao populistu, kao običnog i neukog čovjeka iz naroda, i nazvali su ga magarcom, nešto zbog njegovih populističkih pogleda i slogana njegove predsjedničke kampanje - Pustite narod da vlada.

Jackson je, medjutim, to preuzeo i okrenuo u svoju korist tako što je magarca koristio na svojim posterima za predsjedničku kampanju.

Kasnije je magarac u vezi sa demokratama korišten u brojnim karikaturama. U tome je najviše prednjačio poznati politički karikaturistaq, Thomas Nast, koji je u Sjedinjene Države došao sa svojim roditeljima 1840, kada je imao 6 godina. On je magarca prvi put koristio 1870. godine. Nast je namjeravao da magarac predstavlja anti-ratnu frakciju sa kojom se on sam nije slagao, ali je magarac dobro primljen kod publike i karakturisti su nastavili da ga koriste kako bi označili neke demokratske novine i urednike.

Kasnije je Thomas Nest koristio magarca da bi prikazao kako je on to nazvao Cezarizmom pokazujući navodnu nelagodnost demokrata oko mogućeg trećeg mandata predsjednika Ulyssesa Granta.

Nast je pomogao da uz magrca kao znak za demokrate, slon postane simbol Republikanaca. Mada se slon povezivao sa Republikancima u karikaturama koje su se pojavile 1860 i 1872, ipak je on ušo u opticaj tek nakon što je Thomas Nast objavio svoju karkatruru - Panika trećeg mandata, prikazujući u listu Harper s Weekly, slona kako panično bježi ispred magarca sa lavovskom kožom i napisom Cezarizam.

Već oko 1880 magarac je prvladavao kao maskota Demokrata i mada Demokrati nikada zvanično nisu usvojili magarca kao svoju maskotu, on je to ostao.

Sa druge strane Republikanci su zvanično slona usvojili kao svoju maskotu.

XS
SM
MD
LG