Linkovi

Uz iskazano jedinstvo Demokrati nominirali predsjedničkog kandidata - 2004-07-30


Uvjeriti amerikance da, ako obiju šansu, mogu Ameriku učiniti sigurnijom kod kuće i poštovanijom u svijetu, bio je glavni cilj Nacionalne konvencije Demokrata u Bostonu.

Završena glamuroznom svečanosti konvecija će ostati upamćena po iskazanom jedinstvu demokrata koje je objedinio strah od Busha, kako pišu neki od najuglednijih američkih novina, ili kako je to rekao jedan od kandidata za predsjedničku nominaciju, All Sharpton, nepodjeljena želja da Busha definitivno vrate u Texas.

Svijesni da je ovo prva nacionalna konvencija nakon 11. septembra i činjenice da pitanja sigurnosti i vanjske politike, koja su bila marginalna na izborima 2000-te, ove godine dominiraju, demokrati su tokom protekla 4 dana nastojali uvjeriti američke birače da mogu Ameriku učiniti sigurnijom kod kuće i poštovanijom u svijetu.

Tome je bio posvećen i prihvatni govor Johna Kerrya.

Dragi moji Amerikanci, ovo su najvažniji izbori u našem životu. Ulozi su veliki. Mi smo zemlja u ratu, globalnom ratu protiv terorizma, neprijatelja koji nije sličan nijednom kojeg smo do sada znali.

Prihvatajući nominaciju, gospodin Kerry je rekao da će kao predsjednik, ukoliko bude izabran u novembru, postavljati teška pitanja i tražiti čvrste dokaze. Rekao je da će odmah reformirati obavještajnu službu, tako da će politika biti vodjena činjenicama, a činjenice neće biti izvrtane politikom. I, da će kao predsjednik vartiti tradiciju da Sjedinjene Države nikada ne idu u rat jer to žele, nego samo kada moraju.

Da ne bude zabune: Ja nikada neću okljevati do koristim silu kade je ona potrebna. Na bilo koji napad će odlučno biti odgovoreno. Ja nikada neću dozvoliti bilo kojoj zemlji ili medjunarodnoj instituciji da ima veto nad našom nacionalnom sigurnosti, rekao je Kerry obećavajući da će stvoriti još jače vojne snage.

Medjutim, objasnio je da se u ovim opasnim danima snaga može koristiti na pravi ili pogrešan način.

Mi trebamo Ameriku koja će ponovo biti primamljiva svijetu. Mi trebamo predvoditi protiv nuklearne proliferacije, trebamo snažne savjetnike i onda sa punim samopouzdanjem i odlučnošću bićemo u stanju reći teroristima da će izgubiti, i da ćemo mi pobjediti. Budućnost ne pripada strahu nego slobodi poručio je senator Kerry.

Johna Kerrya je sinoć predstavio bivši senator Max Clelenad, koji je u Vijetnamu izgubio ruku i obje noge, a o njegovom karakteru i liderstvu govorio je njegov suborac, Jim Rassman kojem je Joh Kerry u Vijetnamu spasio život. Prije njih medju govornicima su, da spomenemo samo neke, bili Madelaine Albright, Wesley Clark i Joe Liberman.

XS
SM
MD
LG