Linkovi

Nauka sve bliža lijeku protiv Alheizmerove bolesti - 2004-07-29


Jedna od tema koja privlači veliku pažnju i o kojoj se sinoć govorilo na demokratskoj nacionalnoj konvenciji, je istraživanje osnovnih ljudskih ćelija. O toj temi, koja bi mogla dovesti do ključnih medicinskih postignuća u liječenju mnogih bolesti sinoć je, kako smo čuli, govorio Ron Reagan, sin bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, koji je bolovao od Alzhajmerove bolesti. Ove sedmice, na najvećoj međunarodnoj konferenciji koja je ikada održana o Alzheimerovoj bolesti, objavljeno je otkriće moćnog novog sredstva koje bi moglo biti od ključne važnosti za istraživače kao i obitelji koje se suočavaju s misterijom degenerativnog sindroma mozga.

Naučnici konačno kažu da zapravo mogu vidjeti Alzheimerovu bolest u živom mozgu.

Mi sada imamo tehnologiju koja nam omogućava da vidimo neprijatelja u našoj borbi protiv Alzheimerove bolesti, kaže doktor William Klunk, psihijatar s univerziteta u Pitsburgu.

Prije su doktori morali čekati da pacijent umre kako bi zavirili u mozak i vidjeli širenje naslaga Alzheimerove bolesti. Sada, crvene tačke u mozgu na lijevoj strani i u centru pokazuju nagomilavanje naslaga. To znači da doktori sada mogu dati ranu i preciznu dijagnozu, što je revolucija za pacijente. Tri godine doktori su govorili Franku Lafseru da ima depresiju.

On bi imao tri godine da uzima lijekove koji bi mu usporili naredovanje Alzheimerove bolesti, ali je on umjesto toga bio na lijekovima protiv depresije, kaže njegova supruga Janelle Lafser.

A onda je pregled mozga pokazao istinu. Nove slike mozga će učiniti dramatičnu razliku u potrazi za lijekom.

Radije nego da vrše testove nad hiljadama pacijenata, što može potrajati godinama, oni test sada mogu izvršiti na samo nekoliko pacijenata, i vidjeti da li djeluje ili ne, kaže doktor Gary Small, direktor centra pri univerzititu u Los Angelesu.

S mogućnošću da konačno vide ono protiv čega se bore, naučnici sada mogu prići bliže pronalasku lijeka za Alzheimerovu i druge bolesti.

XS
SM
MD
LG