Linkovi

Boston: Jači kod kuće poštovaniji u svijetu - 2004-07-29


Večeras će, zadnjeg dana konvencije, kako se očekuje John Kerry prihvatiti nominaciju Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Država. Dolazeći, simbolično, brodom u rodni Boston, on je rekao da sa nestrpljenjem i radošću očekuje da sa amerikancima podjeli svoju viziju kako Ameriku učiniti snažnijom kod kuće i poštovanijom u inostranstvu. To je moto cijele konvencije, koja protiče u nezapamćenom jedinstvu demokrata usmjerenom jedinom cilju - preuzimanju Bijele kuće od George W. Busha.

Za večeras, John Kerry je obećao iznenadjenje. Demokrati, i ne samo oni to očekuju sa nestrpljenjem.

Predhodno veče je nominiran John Edwards, kojeg je predstavila njegova supruga Elizabeth, koja je naglasila da je on najveći optimista kojeg je ikada srela. Njegov optimizam i vjera, da ako radi dovoljno vrijedno, dolaze bolji dani nije ga napuštala ni kada je meo podove u mlinu u kojem je radio njegov otac.

Dočekan sa oduševljenjem više od 5 hiljada delegata i gostiju konvencije - John Edwards je, naglasio vojničku odlučnost Johna Kerrya. Postoje vrijednosti u koje ja i Kerry vjerujemo, i ništa me ne čini ponosnijim nego što sam sa njim u kampanji za potpredsjednika Sjedinjenih Država.

- John Kerry je odlučan, snažan. Zar ne želite takvog čovjeka za vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, upitao je Edwards američku javnost.

On je biranim riječima govorio o američkim vojnicima u Iraku, dok je o izbornoj kampanji rekao:.

- Republikanci čine sve da ovu kampanju za najvažniju državnu funkciju spuste na najniži mogući nivo. I tu je vaša uloga. Od ovog trena pa do novembra, vi gradjani Sjedinjenih Država možete odbaciti njihovu straomodnu, negativnu i mržnjom ispunjenu politiku prošlosti i zamjeniti je politikom nade.

- Novi predsjednik će dovesti svijet na našu stranu, i sa tim stabilan Irak i istinsku šansu za mir i slobodu na Srednjem Istoku, uključujući siguran Izrael. John i ja ćemo okupiti svijet zajedno kako bi se suprostavili našoj najvećoj prijetnji - da nukelarna, kemijska i biološka oružja dodju do ruku terorista.

- Istina je da će svako dijete, svaka porodica u Americi biti sigurnija ukoliko raste u svijetu u kojem će se na Ameriku ponovo gledati sa poštovanjem.

- Mi smo ovdje da Ameriku učinimo jačom kod kuće kako bi mogla krenuti naprijed. I mi smo ovdje kako bi Ameriku učinili poštovanijom u svijetu, tako da svakog vojnika možemo vratiti kući i da američki vojnici ne moraju sami voditi rat u Iraku i rat protiv terorizma, rekao je John Edwards, pozivajući na kraju Amerikance - Pridužite nam se, Hajde da Ameriku učinimo jačom kod kuće i poštovanijom u svijetu.

XS
SM
MD
LG