Linkovi

Den Haag: Sa sudjenja Momčilu Krajišniku - 2004-07-29


U nastavku sudjenja Momčilu Krajišniku, već drugi dan svjedoči Asim Egrlić, koji je prije rata bio predsjednik opštinske vlade u Ključu i tamošnji lider Stranke demokratske akcije. On se u svome svjedočenju prisjećao kako je, krajem 1991. godine, Srpska demokratska stranka u njegovoj općtini preuzela vlast i provodila direktive vrha stranke o "etničkom čišćenju".

Svjedok optužbe na sudjenju Momčilu Krajišniku je juče i danas posvjedočio kako je vrh SDS-a u Ključu zelio da grad i opštinu uključi u tzv. Autonomnu regiju Bosanska krajina, čemu su se Bošnjaci žestoko usprotivili, smatrajući takav čin gradnjom "države u državi", na teritoriji već postojeće države Bosne i Hercegovine.

Ono što je u početku bila podjela vlasti, pretvorilo se u provodjenje politike SDS-a na terenu, prisjećao se svjedok. Egrlić je svjedočio kako je novembra 1991. godine faks namijenjen funkcionerima opštinskog SDS-a greškom dostavljen njemu. U poruci regionalnog odbora SDS-a, koju je potpisao Radoslav Brdjanin, opštinskim funkcionerima stranke se nalaže da u Ključu raspuste legalnu vlast i uspostrave vojnu komandu.

Svjedok je tadašnjeg čelnika opštine i opštinskog SDS-a, Jovu Banjca, upozorio da poruka predstavlja uvodjenje ratnog stanja:

"On je rekao da je to naredjenje iz viših instanci i našalio se...Pusti Brdju, Brdjo je lud".

Medjutim, dogadjaji koji su uslijedili potvrdili su da su i Brdjanin i Banjac provodili jasne direktive vrha stranke, u kojem je politiku, pored ostalih, odredjivao i optuženi, Momčilo Krajišnik.

Medjutim, nešto kasnije, kada je postalo očito da opštinski SDS provodi politiku vrha stranke, otpušta sa posla, progannja i prisilno iseljava bosnjačko stanovništvo sa tog područja, predsjednik opštine i stranke u Ključu je priznao svjedoku:

"Jovo Banjac mi je rekao da oni moraju sprovesti ono što je zacrtano, a to je da će morati doći do seobe naroda sa ovih prostora..."

Nedugo potom, današnji svjedok je uhapšen, pretučen i prebačen u zatvor Stara Gradiška. Odatle je transportovan u logor Manjača, a potom i logor Batkovići kraj Bileće.

Svjedočenje Asima Egrlića se sutra završava.

U odvojenom slijedu haških zbivanja, danas su objavljeni podnesci tužitelja i "prijatelja suda", kojima se i jedni i drugi protive prijedlogu sudija da se sudjenje Slobodanu Miloševiću podijeli po tri odvojene optužnice. Tužitelji smatraju da bi razdvajanje predstavljalo "nepopravljivu grešku", dok bi se po, "prijateljima suda" time nanijela "steta optuženom."

U uredu glavne tužiteljice, Carle del Ponte kažu da , ukoliko ipak dodje do razdvajanja sudjenja za zločine počinjene u Hrvatskoj, na Kosovu i genocid u Bosni i Hercegovini, treba prvo zaključiti porces po optužnici za zločine na Kosovu.

Ipak, tužitelji podvlače kako je svaka od tri optužnice "podjednako sustinska i da bi sudjenje po njima trebalo okončati u objedinjenom procesu".

XS
SM
MD
LG