Linkovi

Spor izmedju Sulejmana Tihića i Skupštine RS-a - 2004-07-29


Inicijativa predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegvine, Sulejmana Tihića za pokretanje postupka za ocjenjivanje usaglašenosti sa Ustavom B i H, Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske,zatim Zakona o službenoj upotrebi zastave,grba i himne te Zakona o slavama i svetkovinama Republike Srpske je utemeljena na neubjedljivoj i uvredljivoj argumentaciji. Navodi se ovo, između ostalog,u opširnoj zajedničkoj izjavi koju je danas u Banjaluci potpisalo 11 političkih stranaka, predvođenih SDS-om i PDP-om, a u kojoj se upozorava na štetnost ovakvih postupaka po međuentitetske i međuetničke odnose uz konstataciju da Tihić nastavlja da vodi antisrpsku i antidejtonsku politiku. Ujedno,pozvana je međunarodna zajednica da osudi radikalizaciju međunacionalnih odnosa a od Sulejmana Tihića je zataženo da povuče svoj zahtjev naglaava poslanik SDS-a Stanko Pivašević.

»Mi smatramo da imamo uporište u Ustavu, odnosno,da gospodin Tihić nema nikakvo uporište u Ustavu o ukidanju grba, himne i zastave Republike Srpske.«

Međutim, šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u Narodnoj Skupštini, Tarik Sadović smatra da Tihićeva inicijativa ima zakonsko uporište.

»Ako kažete Republika Srpska onda je vrlo jasno čija je to Republika a ako su i drugi narodi ravnopravni onda se postavlja pitanje nesklada između onoga što Ustav Republike Srpske predviđa i ono što je njen naziv.«

Današnju zajedničku izjavu nisu potpisali predstavnici SNSD-a čiji je predsjednik Milorad Dodik zatražio i pokretanje sudskog postupka protiv SDA.

»...da se odmah pristupi prekidu bilo kakvih veza sa SDA,da se isključe iz Vlade i da Ministarski savjet ne može da funkcioniše sa većinom koju ima SDA.«

Recimo i to da bi se o inicijativi Sulejmana Tihića danas zvanično trebala izjasniti i Narodna Skupština Republike Srpske.

Na sarajevski reporter je zamolio Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihić da komentira reakcije koje dolaze iz RS, na njegovu inicijativu za preispitivanje ustavnosti zakona o simbolima entiteta. Evo sta je gospodin Tihic rekao za nas program.

TIHIC: Ja jednostavno ne mogu da razumijem, posebno ne mogu da razumijem stranke kao sto su SNSD, PDP koje u posljednje dvije , tri godine izrastaju u nacionalisiticke stranke, cesto sa jacim nacionalistickim zahtijevima nego sto je to SDS. Tesko je to objasniti, jer ako se zalazemo za evropski put, koji podrazumijeva multietnicnost, multikulturalnost, koji podrazumijeva ravnopravnost svih naroda, je sada neko ko zeli nametnuti svoj grb, grb sbog naroda drugim narodima i da pravi zamjenu teza kao da je to maltene napad Sulejmana Tihica na srpski narod. Taman posla.Ja neman nista protiv niti sam ikada imao ista protiv srpskog naroda. Uvijek sam jasno govorio, bez obzira na sve - ja sam prosao pet srpskih koncentracionih logora i ostao sam ziv zahvaljujuci Srbima koji su bili u tim logorima i koji su me nekada, u nekim momentima sacuvali od likvidacija i sve drugoga sto se desavalo. Prema tome, ja nemam nista protiv da to znakovlje bude simbol srpskog naroda, a ne moze biti simbol entiteta, ne moze biti simbol bosnjackog, ne moze biti hrvatskog i drugih naroda, kazao je gospodin Tihic za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG