Linkovi

John Kerry nominiran kasno sinoć, večeras formalno prihvata nominaciju Demokrata za predsjedničkog kandidata - 2004-07-29


Večeras će, zadnjeg dana konvencije, kako se očekuje John Kerry prihvatiti nominaciju Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Država. Kasno sinoć, njega su delegati konvencije formalno nominirali, a danas oko 5 sati na konvenciji će se ponovo pojaviti John Edwards kako bi formalno prihvatio nominaciju za potpredsjendičkog kandidata. Prilagodjavanje medijima i želja da se dopre do što većeg broja potencijalnih glasača utiču i na raspored obraćanja kjljučnih igrača.

John Kerry, dolazeći jučer, simbolično, brodom u rodni Boston, je rekao da sa nestrpljenjem i radošću očekuje da sa amerikancima podjeli svoju viziju kako Ameriku učiniti snažnijom kod kuće i poštovanijom u inostranstvu. To je moto cijele konvencije, koja protiče u nezapamćenom jedinstvu demokrata usmjerenom jedinom cilju - preuzimanju Bijele kuće od George W. Busha.

Za večeras, John Kerry je obećao iznenadjenje. Demokrati, i ne samo oni to očekuju sa nestrpljenjem.

Prema onome što do sada najavljuju iz njegovog štaba, služenje Johna Kerrya u Vietnamu biće jako naglašeno. Bivši senator Max Clelenad, koji je u Vijetnamu izgubio ruku i obje noge, predstaviće Johna Kerrya, dok će prije njega, o karakteru i liderskim osobinama gospodina Kerrya, govoriti Kerryev suborac iz Vijetnama, pripadnik Delta snaga, Jim Rassman kojem je John Kerry spasio život u Vijetnamu.

Konvenciji će se obratiti i Kerryeve kćerke, Alexandra i Vanessa, kao i njegov posinak Chris, sin Teresse Heinz Kerry i njenog prvog muža, tragtično poginulog senatora iz Pannsylvanie, Johna Heinza.

Od drugih večerašnjih govornika da spomenemo, bivšeg državnog sekretara, Madalaine Albright, senatora iz Delaware-a Joe Bidena, bivšeg Zapovjednika NATO-a i predsjedničkog kandidata Wesley Clarka, zatim potpredsjendičkog kandidata demokrata na izborima 2000-te, senatora iz Connecticuta, Joe Libermana.

Na kraju je, naravno, predvidjena velika svečanost zatvaranja Konvencije, koja ima primarni cilj pridobijanja birača na platformi - Jači kod kuće, poštovaniji u svijetu.

XS
SM
MD
LG