Linkovi

U Boston je danas vodenim putem stigao i John Kerry - 2004-07-29


Johna Edwardsa će večeras, predstaviti njegova supruga Elizabeth, i kako se očekuje on će prihvatiti nominaciju Demokrata kao kandidat za potpredsjednika. Inače tema ove večeri na Konvenciji je Jača i još sigurnija Amerika. Medju govornicima će još biti, Cate Edwards, kćerka bračnog para Edwards, tri kandidata za predsjedničku nominaciju Demokrata ove godine: Bob Graham, Dennis Kuchinich i Al Sharpton. Cijela ideja i ukupan dosadašnji nastup pokazuju ujedinjenost Demokrata u namjeri da osvoje Bijelu kuću. U Boston je danas vodenim putem stigao i John Kerry. Mornar je stigao kući. Njegov dolazak, kući u Boston očito je trebao asocirati na njegove ratne dane u Vijetnamu koje je proveo na borbenom čamcu, na kojem je zaradio i neke od svojih medalja. Sa njim su i neki od vijetnamskih veterana, medju kojima i Jim Rassman, čiji je život John Kerry spasio u Vijetnamu. Njihov čamac, ustvari vodeni taksi, kojim se stanovnici Bostona prevoze iz jednog u drugi dio luke, je pristao uz NAVY mol u Charlestowenu, dijelu Bostonske luke, na ulazu u rijeku Charls. Ne mogu vam reći koliko sam sretan zbog mogućnosti da, za manje od 24 sata, sa vama i svim amerikancima podjelim viziju o tome kako ćemo ovu zemlju učiniti jačom kod kuće poštovanijom u svijetu, rekao je senator Keery, koji je za sutra, kada udje u Fleet centar, obećao iznendjenje. On će sutra kako se, inače, očekuje, prihavtiti nominaciju Demokrata za predsjedničkog kandidata i glavnog izazivača George W. Busha.

Boston je siguran kao Mostar u petak, kada je otvaran Stari most. Spominje se 60 miliona dolara koliko će federalna vlada utrošiti na osiguranje. Pripadnici sigurnosti su svugdje vidljivi - u zraku, na zemlji, u vodi, a znam da ima i puno onih nevidljivih, prikrivenih koji brinu o sigurnosti, kao i brojne kamere za osmatranje.

Kao i uvijek kada se održavaju veliki dogadjaji trpe stalni stanovnici grada. U Bostonu je zatvoreno oko 40 milja ključnih gradskih saobraćajnica, medju kojima je auto-put 93, žila kucavica grada, kao i neke metro stanice. U grad je, kako se procjenjuje, zbog Konvencije stiglo oko 35 hiljada ljudi. Medju njima je 15 hiljada pripadnika medija, što, takodjer, pokazuje da su nacionalne konvencije prije svega namjenjene pridobijanju glasača kojima se učesnici obraćaju preko medija, posebno televizije koja to obimno prenosi.

Boston je prekrasan. Mnogo je onih koji ga smatraju najljepšim u Americi. Puno podsjeća na evropske gradove. Posebno se izmjenio u zadnje 3 decenije, nakon što je tadašnji gradonačelnik Kevin White, 1974. godine rekao da će transfomirati Boston od balkanizirane učmalosti u grad svjetske klase kakvi su New York i London. Možda nije stigao tako visoko, ali je sigurno jedan od snažnijih svjetskih kulturnih centara, sa oko 30 hiljada studenata na univerzitetima kakvi su recimo Harward i MIT.

To nije jedini razlog zbog kojeg su se demokrati odlučili za Boston. Masachusetts i Boston su država i grad odakle potiče John Kerry i da ne zaboravimo njegovo puno ime je John Forbes Kerry. Takodjer, da podsjetim da su Kennedyjevi iz Bostona i da je ova država dala jednog od najpoznatijih i najomiljenijih američkih predsjednika - Johna Fitzgeralda Kenedya. Skraćenica - JFK, upravo kao i tri prva slova punog imena Johna Forbesa Kerrya, koji je kažu bio i ostao oduševljen predsjednikom Kennedyem.

Sinoć je tu u Fleet centru govorio jedan od Kennedya, poznati demokratski senator Edward Kennedy. Senator Edward Kennedy je rekao da je administracija predsjednika Busha učinila Ameriku manje sigurnom, otudjujući ključne saveznike nakon 11 septembra. On je rekao da je Amerika zavedena u rat u Iraku, te da je predsjednik Bush učinio težim pobjedu nad al-Qaido, rekao je dugogodišnji senator i već duže izraziti kritičar politike predsjednika Busha.

Glavni govornik sinoć je, ipak bio 42 godišnji Barack Obama senator iz države Illinois, koji se utrkuje za mjesto u Senatu američkog Kongresa u kojem će, ako pobjedi biti peti senator afro-američkog porijekla u istoriji američkog kongresa. Mnogi su ga nazvali rastućom zvijezdom, dodajući da je njegov govor jedan od najboljih koji se čuo zadnjih decenija. Njegov govor, kombinirani poziv na socijalnu pravdu i patriotizam delegati su prihvatili uz burno odobravanje, posebno kada je govorio o sebi i svojoj siromašnoj porodici, koja je došla iz Kenije i kao i milioni drugih ostvarila svoj san. To je moguće samo u Americi, rekao je Obama.

Izuzetnu pažnju je sinoć privukao i najmladji sin jednog od najomiljenijih američkih predsjednika, Ronalda Regana. Ron Regan, nije politički angažiran i ne pripada ni jednoj partiji, a sinoć je govorio o istraživanjima u oblasti osnovne ćelije embriona, koja je administracija predsjednika Busha zabranila u Sjedinjenim Državama. Oni koji odbijaju federalne fondove za istraživanja osnovne ćelije embriona, nekolicina tih ljudi, kako je rekao Ron Regan, jednostavno to rade u političke svrhe i trebali bi se stidjeti. Ron Regan je rekao da teologiji nekolicine ne bi trebalo dozvoliti da zaprijeti zdravlju i dobrobiti mnogih. Za nekoliko mjeseci mi ćemo biti pred izborom izmedju dva kandidata, ali imamo šansu za veliki korak naprijed za dobro cijele ljdske vrste. Mi možemo izbarati izmedju budućnosti i prošlosti, izmedju rezona i ignorancije, izmedju istinskog milosrdja i puke ideologije, rekao je Ron Regan, što je publika nedvosmisleno shavtila kao poziva na glasanje za Johna Kerrya, i burno pozdravila.

Posljednja je sinoć govorila supruga Johna Kerrya, Teresa Heinz Kerry, koja je rekla kako je njen muž fighter, koji je svoje medalje zaradio na stari način, stavljajući život u opasnost na liniji službe za svoju zmelju, te da je on bio i uvijek će biti prvi na borbenoj liniji.

XS
SM
MD
LG