Linkovi

Slamanje afganistanskih milicija - 2004-07-28


Afganistanci se pripremaju za predsjedničke izbore u oktobru mjesecu. Parlamentarni izbori su zakazani za april mjesec 2005 godine. U toku su značajna nastojanja za registraciju glasača. Zamjenik američkog državnog sekretara Richard Armitage je kazao: ”nakon 23 godine rata i svih poteškoća koje je sa sobom nosila vladavina Talibanskog režima, narod Afganistana se sprema preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnošću.“

Već je preko sedam miliona glasača registrirano da glasaju i četrdeset procenata od tog broja su žene. Ovo je izvanredno postignuće, i to nije sve, rekao je Armitage.

Međutim, glavno pitanje je pitanje sigurnosti. Jedna od mjera koje poduzimaju Afganistanci je slamanje milicija čija bi prisutnost mogla zastrašiti afganistanske glasače. U dekretu kojeg je izdala vlada se kaže da će se Afgansitanci koji odbiju da se razoružaju ” smatrati nelojalnim i pobunjenicima i, u skladu za zakonom zemlje, suočiti sa najtežim posljedicama.“ Mnogi članovi milicija su se uključili u novu afganistansku vojsku. Drugi su se vratili civilnom životu. Međutim, prema izvještajima u medijima, samo deset hiljada od, kako se procjenjuje, šezdeset hiljada pripadnika afganistanskih milicija su vratili naoružanje. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je sa zapovjednih vojnih pozicija nedavno uklonio tri lidera milicija. Radi se o Ustadd Atta Mohamedu, Hazrat Ali-ju i Khan Mohamad Khanu-u. Ovo je sastavni dio promjena koje će se nastaviti- kazao je Jawed Ludin, glasnogovornik afganistanske vlade. Gospodin Ludin je za agenciju Rojters izjavio da ukoliko u nekim dijelovima zemlje postoje zabrinutosti po pitanju sigurnosti stanovnika, dužnost je vlade da omogući sigurnost i dozvoli sigurne i slobodne izbore. Prije tri godine, Talibani su Osami bina Ladenu i njegovoj terorisitčkoj organizaciji Al Qaida pružili sigurno utočište. Danas su Talibani raspršeni, dok se al Qaida krije. Oslobađanje Afganistana, kazao je predsjendik Bush, prva je pobjeda u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG