Linkovi

Boston: Barak Obama na Nacionalnoj Konvenciji Demokrata - 2004-07-28


Predstavnici Demokratske partije okupili su se u Bostonu, savezna država Masssachusetts na Nacionalnoj konvenciji koja je počela 26. jula i na kojoj će izabrati svoga kandidata koji će se na predsjedničkim izborima u novembru mjesecu suprotstaviti George W. Bushu.

Jedan od najznačajnijih događaja konvencije je Ključno obraćanje kojeg prenose televizijske stanice širom zemlje, a koje je sročeno tako da da ton svemu onome što slijedi. Ove godine taj govor će održati senator iz savezne države Illinois, Barak Obama. Sa Barak Obamom sinom Kenijca i Amerikanke upoznaće nas novinar Glasa Amerike George Dwayer.

Život Baraka Obame predstavlja jedan pravi niz postignuća. Gospodin Obama koji je odrastao sam sa majkom nakon što je njegov otac napustio porodicu, studirao je međunarodne odnose na poznatom univerzitetu Columbia u New Yorku. Kasnije je završio postiplomski studij prava na univerzitetu Harvard gdje je postao prvi afro-Amerikanac na čelu komisije za Reviziju zakona. Nakon toga , postaje partner u jednoj advokatskoj firmi, predaje pravo u Chicagu, a zatim se kao demokrata kandidovao i bio izabran za senatora u Senatu savezne države Illinois.

Mislim da Demokratska partija ima viziju i ideje bliske širokoj masi glasača u cijeloj zemlji, izjavio je gospodin Obama.

Danas gospodina Obamu smatraju vodećim kandidatom za mjesto u američkom Senatu, činjenica zbog koje se mnogi pitaju neće li on jednoga dana postati prvi afro-Amerikanac, predsjednik Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG