Linkovi

M. Humphries: Suradnja s haškim sudom još nije zadovoljavajuća - 2004-07-27


Moramo dokazati da BiH kao cjelina, a osobito Republika Srpska, u potpunosti surađuje s međunarodnim tribunalom za ratne zločine. Jer ako to nije slučaj nećemo ući u NATO program Partnerstvo za mir, i nećemo se dalje pokrenuti ka evropskim integracijama, kaže Michael Humphries.

On dodaje da je u studiji o izvodljivosti naglašeno da se očekuje da će se postavljeni uvjeti ispuniti u toku 2004 godine, te da vjeruje da će to zaista i biti postignuto. Michael Humphries kaže da se nada da će ured Evropske komisije moći savjetovati Evropsku uniju da započne pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ako se to uradi 2004, onda će se o sporazumu pregovarati tokom 2005, a trebao bi biti potpisan 2006. Ja u velikoj mjeri vjerujem da se to može postići, kaže gospodin Humphries.

Što se tiče ostalih zemalja regiona, gospodin Humphries kaže da je Hrvatska potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prije 3 godine, ali da je njegova ratifikacija bila odgađana zbog nedostatka suradnje s haškim tribunalom. Hrvatska, kaže Michael Humphries, sada u potpunosti surađuje s tribunalom i sporazum je ratificiran. Oni su krenuli korak naprijed i prijavili se za članstvo u uniji i Evropska komisija je predložila da započnu pregovori s Hrvatskom. Hrvatska je stoga znatno ispred BiH, kaže gospodin Humphries. Srbija i Crna Gora nije, ona još nema završenu studiju izvodljivosti i ona je odgođena zbog niza razloga, od kojih je najvažniji pitanje suradnje s haškim tribunalom. U tom pogledu BiH je ispred Srbije i Crne Gore, ali nismo još prešli u sljedeću fazu, kaže Michael Humphries.

Mi bi u BiH jasno trebali pokazati da ne bi bili prijetnja Evropskoj uniji ako se uspostavi bezvizni režim. Trebamo osigurati da se krećemo putem ka Evropskoj uniji, čak i ako se ne radi o istoj brzini niti vremenu koje bilježi Hrvatska. To nije lako, jer mi imamo kompleksnu strukturu i naši su izazovi u neku ruku veći od ostalih zemalja. Kako bi se s njima suočili političari ovdje moraju imati kvalitete državnika, i moramo imati predanost u svim dijelovima društva, kaže na kraju za Glas Amerike Michael Humphries, šef delegacije Evropske komisije u BiH.

XS
SM
MD
LG