Linkovi

Boston: Večeras počinje Nacionalna konvencija Demokrata - 2004-07-26


Bivši američki predsjednik Bill Clinton će na večerašnjem otvaranju Demokratske nacionalne konvencije u Bostonu biti glavni govornik u nastojanju da podstakne podršku birača za Johna Kerrya, vjerovatnog predsjedničkog kandidata Demokrata.

Još uvijek neformalno predsjednički kandidat Demokrata, John Kerry se sinoć iznenada pojavio u Bostonu na bezbol utakmici izmedju New York Yenkees i bostonskih Red Soks, kako bi bacio prvu loptu. Gospodin Kerry se nasmijao kada je lopta pala u prašinu prije nego ju je hvatač, inače američki vojnik u Iraku, na odsustvu kod kuće, uspio uhvatiti.

U Boston je inače već stiglo oko 5 hiljada delegata, uključujući oko 600 alternativnih, senatori i kongresni zastupnici demokrati, brojni lideri i gosti demokrata, kao i oko 15 hiljada predstavnika medija. Demokratskoj nacionalnoj konvenciji će prisustvovati i 24 delegata koji predstavljaju demokratske partije iz 12 zemalja svijeta, medju kojima i iz BiH. Po običaju, tu su i brojni demonstranti, koji su već u nedjelju izašli na ulice Bostona.

Uz Billa Clintona, medju večerašnjim govornicima su još bivši predsjednik Jimmy Carter, senatorica iz New Yorka Hillary Rodham Clinton, i bivši potpredsjdnik, Al Gore, koji je bio izbor Demokrata za predsjedničke izbore 2000-te, koje je izgubio od republikanskog kandidata George W. Busha.

Supruga gospodina Kerrya, Teresa Heinz Kerry je već u Bostonu, gdje je sinoć govorila delegatima iz Pennnsylvanie.

Takodjer sinoć, bivši kandidat za predsjedničku nominaciu Demokrata, Howard Dean je govorio mladim glasačima na skupu kojeg su sponzorirale organizacije Rock and Vote i Democratic Gain, na kojoj su nastupili glumica Nathalia Portman i TV voditelj Jery Springer.

Večerašnje prvo veče konvencije će za temu imati planove Kerrya i Edwardsa za budućnost Amerike. Sutrašnje veče treba da naglasi život Johna Kerrya, posvećen služenju američkom narodu, da bi u srijedu bilo govora o tome kako ameriku učiniti jačom i sigurnijom, a centralna tema završne večeri je - Snažniji kod kuće, poštovaniji u svijetu.

U medjuvremenu, John Kerry danas je govorio u Kennedy centru za istraživanje svemira na Floridi, najviše o novim radnim mjestima, rekavši da će, ako bude izabran za predsjednika smanjiti deficit za polovinu i da će pažljivije trošiti državni budžet. Nakon Floride on odlazi u Virginiju, a sutra je u Philadelphiji, u Pennsylvaniji, na putu za Boston gdje stiže u srijedu.

XS
SM
MD
LG