Linkovi

State Departmant: Ubice novinara Paula Klebnikova moraju biti privedene pravdi - 2004-07-26


Nepoznati napadači su ovog mjeseca u Moskvi ubili američkog novinara Paul Klebnikova. Dugogodišnji novinar-istraživač je bio urednik tek započetkog izdanja američkog magazina Forbes na ruskom jeziku. Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher je pozvao na brzu akciju ruskih vlasti kako bi se pronašle ubice gospodina Klebnikova:

BOUCHER: Za nas je važno da se ubice brzo privedu pravdi. I brzo preuzimanje odgovornosti u ovom slučaju je važno kako bi novinari izbjegli klimu straha. Paul Klebnikov je bio hrabar i talentiran novinar, koji je predstavljao ono najbolje od američkih vrijednosti pravedne igre, jednakosti i otvorenosti.

Rad Paula Klebnikova se fokusirao na veze između politike, korupcije, bogatstva i nasilja. Njegova knjiga o protjeranom ruskom poslovnom tajkunu Borisu Berezovskom, pod naslovom Kum Kremlja, je izdata 2000-te. Njegova druga knjiga, Razgovor s barbarinom, govori o organiziranom kriminalu i ratu u Čečeniji, te brojnim zločinima koje su počinile i ruske i čečenske snage. Prije nekoliko mjeseci, magazin gospodina Klebnikova, Forbes, je izdao listu 100 najbogatijih biznismena u Rusiji, uključujući i tridesetak milijardera. Lista je dovela do mnogobrojnih komentara u zemlji gdje je većina ljudi očajno siromašna.

Kao potomak Rusa koji su emigrirali nakon dolaska komunizma 1917, Paul Klebnikov je imao taj vezani interes i naklonost ka Rusiji. Ali on se nije ograničavao samo na pisanje o toj zemlji. U članku objavljenom 2003 engleskog izdanja Forbesa, on je govorio o korupciji vladajućih islamskih klerika u Iranu. U Iranu, pisao je gospodin Klebnikov, mala grupa klerika i njihovih suradnika su poduzimali akcije iz zaleđa i u tom procesu se veoma obogatili.

U Rusiji, Iranu ili bilo gdje drugo, pisao je Wall Street Journal, Paula Klebnikova nije bilo strah da stvori moćne neprijetelje u interesu poštenog novinarstva. Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher je rekao da ubice Paula Klebnikova moraju biti privedene pravdi. Odgovorni se moraju držati odgovornim.

XS
SM
MD
LG