Linkovi

Dogovaranje oko posljednjih detalja vojne misije EU u BiH - 2004-07-26


Današnji sastanak Stalnog NATO vijeća i Političko-sigurnosnog komiteta EU bio je prilika da se naglase pozitivni odjeci posjete Sarajevu, koju su čelnici dvije organizacije, Jaap de Hoop Scheffer i Javier Solana, učinili tokom prošle sedmice, a u svjetlu skore smjene vojnih snaga u Bosni i Hercegovini.Uz većinu već dogovorenih pitanja, kada je riječ o skoroj smjeni misija na terenu, predstavnici NATO i Političko-sigurnosnog komiteta Unije se ovih,posljednih radnih dana pred kolektivne odmore u europskom administrativnom središtu, dogovaraju o detaljima - to je potvrdio i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer:

SCHEFFER: "Razgovaramo o posljednjim otvorenim pitanjima podjele odgovornosti u Sarajevu, na terenu. Vjerujem da se svi slažu da su politički signali naše zajedničke posjete BiH bili veoma pozitivni - nastavljamo raditi zajedno, nastojeći obezbjediti ispunjenje postavljenih rokova i svih neophodnih priprema, kako bi Unija mogla preuzeti odgovornost za vojnu misiju kada za to dodje vrijeme", rekao je generalni sekretar NATO.

Visoki predstavnik EU naglašava da se ovo, kako kaze, "fino podešavanje" odvija u punoj suglasnosti dvije organizacije i bh vlasti. Javier Solana je ovom prilikom istakao da je zvanično Sarajevo već učinilo značajan dio "domaće zadaće" ne samo na pripremi misije, već i u ukupnom procesu stabilizacije i približavanja europskim institucijama.

SOLANA: "Želim vas posjetiti da smo tokom posjete bili veoma impresionirani da subh vlasti poduzele mjere na implementaciji važnog paketa ekonomskih mjera, koje će biti značajan poticaj približavanju EU, konkretno, početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji prije kraja ove godine",rekao je Solana.

Na novinarsko pitanje kakav je stav NATO u vezi sa prijedlogom o istovremenom i bezuvjetnom odustanjanju od tužbi pred Medjunarodnim sudom pravde BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, generalni sekretar Saveza je, odbijajući komentirati kakvu inicijativu, odgovorio kako se to pitanje tiče "zemalja Balkana"Medjutim, njegovo je mišljenje da, želi li Srbija i Crna Gora uPartnerstvo za mir, osim pune suradnje s Hagom, odustajanje od tužbe protivNATO država, zbog njihovog ućešća u zračnoj kampanji 1999. godine, značajan je uvjet za ulaznicu u sigurnosni program Partnerstva.

XS
SM
MD
LG