Linkovi

Lance Armstrong - Šesti put za redom pobjednik utrke Tour de France - 2004-07-26


Američki biciklista Lance Armstrong je rekordni, šesti put za redom, pobjednik utrke Tour de France koja je okončana u nedjelju.

Ova pobjeda obezbijedila je Armstrongu vodeću poziciju ispred četvorice drugih velikih šampiona koji su po pet puta osvojili pobjedničku titulu na ovoj tradicionalnoj biciklističkoj utrci, i to je bio jedan od razloga da su uz njega, tokom cijele utrke, bila srca svih Amerikanaca. Ova čudesna pobjeda uslijedila je samo osam godina nakon što su Armstrongu ljekari saopštili da ima samo 50 procenata šansi da preživi smrtonosni rak testisa koji se bio proširio na pluća i mozak.

Ovo me zaista inspirira. Uz sve nesreće koje je imao - on je zaista čudesan. A postavio je i rekord koji je nemoguće dostići...

Drugoplasirani na utrci Tour de France je Nijemac Andreas Kloden koji 6 minuta i devetnaest sekundi u ukupnom plasmanu zaostaje iza Armstronga, dok je trećeplasirani Italijan Ivan Basso zaostao 6 minuta i 40 sekundi. Predsjednik Bush je Armstrongu telefonirao juče odmah nakon pobjede i, kako prenosi Bijela Kuća, čestitao mu riječima: Ti si izvrstan! A senator John Kerry je izjavio:

Kerry: Ne mogu vam opisati koliko poštovanja imam za taj poduhvat, tri nedjelje na biciklu, tolike milje i takve brzine, toliki stepen sportskog duha, toliki stepen finog uskladjivanja tijela i duha, fokus i disciplina i hrabrost da se prodje kroz sav bol i napore. Ja skidam kapu pred Lanceom Armstrongom i cijelom ekipom Američke Pošte s kojom je vozio. On i svi oni nas čine veoma ponosnim, rekao je senator Kerry.

XS
SM
MD
LG