Linkovi

Boston: Demonstracije i sigurnost - 2004-07-26


Jučer je oko 3 hiljade demonstranata marširalo ulicama Bostona, u isto vrijeme kada su u grad stizali lideri i delegati Demokratske konvencije. Nakon dvosatnih govora, o različitim pitanjima, nekih koji su protestirali protiv rata u Iraku, protiv predsjednika Busha, ali i onih koji su kritikovali i Demokrate i Republikance, demonstranti su iz istorijskog centra grada došli pred Fleet centar u kojem večeras počinje konvencija.

Došlo je i do manje tuče izmedju onih koji su promovirali nadmoć bijele rase i anti-ratnih demonstranata koji su izvikivali Nacisti napolje, nastojeći održati mirni ton demonstracija.

Manji ispad desio se kada je čovjek koji je protestirao protiv abortusa i prava na brak izmedju istih spolova, što je u državi Massachusetts zakonom dozvoljeno, naišao na negodovanje drugih demonstranata, ali je srećom odstranjen bez nasilja.

Demonstranti su bili šarolik skup - od tinejdžera do ratnih veterana, sa zastavama i transparentima protiv rata: Zdravstvo, a ne rat, i Veterani za mir.

Policija je demonstrantima dozvolila da promarširaju u blizini ograde oko Fleet centra, ali ne i da se približe samom mjestu održavanja Konvecije. Navodeći kao razlog, javnu sigurnost, gradska uprava je zabranila anti-ratne demonstracije, ali je američki federalni sud prošlog četvrtka takvu odluku poništio.

Inače, sigurnost je maksimalno pojačana. Američka vlada će u te svrhe potrošiti 50 miliona dolara. Ovo je prva nacionalna konvecija koja se održava nakon terorističkih napada 11 septembra 2001.

Američke zračne snage će pružati sigurnost iz zraka, cijelu sedmicu brodovi sa gasom neće moći ulaziti u bostonsku luku, a Obalna straža će koristeći infra-crvene kamere i druge naprave za noćna izvidjanja patrolirati lukom, dok će oko 100 kamera za osmatranje biti na skrovitim mjestima oko Fleet centra.

Oko 40 kilometara veoma prometnih gradskih saobraćajnica će biti zatvorene za redovan saobraćaj.

U Boston stiže oko 35 hiljada delegata, gostiju konvecije i novinara.

XS
SM
MD
LG