Linkovi

F.Hartman: Devet godina produženja slobode za Karadžića i Mladića je neprihvatljivo - 2004-07-23


Komentirajući za Glas Amerike činjenicu da se u nedjelju, 25. jula, navršava devet godina od podizanja prve optužnice protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, portparol glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte, Florance Hartman nalazi da je neprihatljivo i za Sud i za žrtve zločina da se tako dugo čeka za izvršenjem pravde. Ona to naglašava posebno u svjetlu optužnice protiv dvojice nekadašnjih lidera bosanskih Srba, koja sadrži "neke od najstrašnijih zločina počinjenh na tlu Europe".

Glasnogovornica glavne tužiteljice podsjeća da je riječ o zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, uvjerena da je 9 godina "produženje slobode za Karadžića i Mladića, kako kaže, " neprihvatljivo je i vrlo bolno za žrtve koje čekaju toliko dugo na ispunjenje pravde".

Uz ograničene mogućnosti i bez mandata za hapšenja, tužitelji se koncentriraju na ubjedjivanja lokalnih vlasti i medjunarodne zajednice da se mora okončati višegodišnji bijeg optuženika.

"Zato se obraćamo SFOR-u i vlastima u Republici Srpskoj jer se Radovan Karadžić najveće vrijeme krije u bosansko-srpskom entitetu, iako nekada predje granicu u pravcu Srbije i Crne Gore. Što se tiče Mladića, naše informacije ukazuju da se on već dugo vrijeme nalazi u SCG, odnosno, najviše u Srbiji", izjavila je Florance Hartmann povodom činjenice da je prije devet godina, 25. jula 1995. godine, objavljena prva od haških optužnica protiv Karadžića i Mladića.

Kada je u pitanju saradnja vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, Hartmann kaže da se u Hagu sa nestrpljenjem čeka realizacija "pozitivnih najava" Srbije i Crne Gore. Zbog zastoja u saradnji, tužitelji posljednjih mjeseci nisu bili u prilici isporučiti Beogradu ništa od povjerljivih informacija, vezanih za kretanje haških bjegunaca.

"Ranije smo davali informacije koje smo imali, a koje su jasno upućivale na činjenicu da je Mladić u Srbiji. Medjutim, te informacije nikada nisu bile iskorištene za hapšenje", upozorava portparol Tužiteljstva, ukazujući da sa Mladićem nije zaključena lista bjegunaca koji se još uvijek kriju negdje u Srbiji.

Umijesto riječi očekuju se djela vlasti u Beogradu, ali i u Banja Luci, što bi tužiteljstvo navelo da, kako tvrdi Hartmann, "sa radošću" promijeni sadašnji stav prema saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom i srpskim entitetom u BiH.

Ona ipak, u posljednje vrijeme prepoznaje "pozitivne znakove", koji bi mogli voditi ka okončanju višegodišnjeg skrivanja optuženih za ratne zločine pred medjunarodnom pravdom. Nalazi, s tim u vezi, da je na mjestu uslovljavanje ozbiljnijih koraka ka euro-atlantskim integracijama država regiona sa punom saradnjom sa Hagom.

"Čekamo da policija počne da hapsi, a političke vlasti počnu da objašnjavaju javnosti da je hapšenje osumnjičenih dužnost jedne države i poštivanje zakona, a ne kršenje nacionalnog interesa".

XS
SM
MD
LG