Linkovi

Uhapšen bivši sekretar Ratka Mladića - 2004-07-23


Pripadnici SFOR-a uhapsili su danas u Bijeljini penzionisanog zastavnika, Rajka Banduku koji je tokom rata obavljao funkciju sekretara komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Zbog sumnji u aktivnosti suprotnih Dejtonskom mirovnom sporazumu, pripadnici SFOR-a su jutros priveli penzionisanog zastavnika Vojske Republike Srpske Rajka Banduku. Saopštili su ovo predstavnici međunarodnih vojnih snaga potvrdivši da je Baduka prebačen na bezbjednu lokaciju radi dalje istrage.

Poslije privođenja uslijedio je i pretres njegovog stana u potrazi za dokazima o nezakonitim aktivnostima koje utiču na bezbjednost okruženja. SFOR je saopštio da je pretres izveden uz minimalan uticaj na građane Bijeljine od kojih je zahtijevano da ostanu izvan zone pretresa kako bi se operacija izvela na najbezbjedniji i najefikasniji mogući način.

Takođe, je potvrđeno da su lokalne vlasti obavještene o ovoj akciji i da je od njih zatraženo da pruže pomoć u istrazi o aktivnostima osumnjičenog. Ujedno, stabilizacione snage su se zahvalile stanovnicima Bijeljine koji poštuju zakone za njihovo strpljenje, saradnju i razumijevanje u okviru zajedničkih napora da budu obezbjeđeni budući interesi ove zajednice i države.

Predstavnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina su potvrdili da je jutros u šest časova uhapšen Rajko Banduka koga su, prema riječima njegove supruge, odveli pripadnici SFOR-a iz stana u Majevičkoj Ulici. U 11 sati i 30 minuta je, prema navodima policije, pretresen i ovaj stan. Incidenti nisu zabilježeni.

Rajko Banduka je tokom rata obavljao funkciju sekretara tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića.

Dodajmo da su na banjalučkoj željezničkoj i autobuskoj stanici jutros osvanuli plakati sa likom Radovana Karadžića i natpisom Čuvajmo Srpsku. Nije poznato ko je inicirao lijepljenje ovih plakata.

XS
SM
MD
LG