Linkovi

Neovisna komisija za terorističke napade predlaže sveobuhvatne promjene - 2004-07-22


Neovisna komisija koja je istraživala okolnosti vezane za terorističke napade na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine, u završnom izvještaju objavljenom danas predlaže sveobuhvatne promjene sistema prikupljanja obavještajnih podataka. Prijedlozi su upućeni Kongresu i administraciji predsjednika Busha, kome je jutros uručen izvještaj komisije.

Izvještaj sadrži više od 5 stotina strana, a objavljen je nakon 20 mjeseci iscrpljujućih istraga neovisne, dvostranačke komisije koja je brojala 10 članova.

Predsjedavajući Tom Kean rekao je danas na konferenciji za novinare održanoj u Washingtonu da je najvažniji propust vezan za napade od 11. septembra to što niko od nadležnih zvaničnika u administracijama bivšeg predsjednika Clintona i sadašnjeg predsjednika Busha nije u potpunosti sagledao prijetnju koju al-Qaida predstavlja na tlu Sjedinjenih država, te istakao:

Budući da su zavjerenici bili fleksibilni, brojni, da su imali potrebna sredstva, mi ne možemo znati da li smo ih ijednim od naših pojedinačnih koraka ili serijom koraka mogli spriječiti i poraziti. Ono što sa velikom dozom ubijeđenosti možemo reći je to da nijedna od anti-terorističkih mjera koju je provodila vlada Sjedinjenih država prije 11. septembra nije omela ili odložila zavjeru koju je kovala al-Qaida.

U izvještaju komisije ističu se, kako je to rečeno, ”duboki institucionalni propusti vezani za mogućnosti eventualnog otkrivanja zavjere, ali komisija ne kaže decidno da su napadi mogli biti spriječeni.

U izvještaju je izneseno više preporuka o velikim promjenama u obavještajnom sistemu Sjedinjenih država kako bi se spriječili budući napadi. Osim toga, komisija preporučuje i unapređivanje američke spoljne politike, posebno prema muslimanskom svijetu. O tome je potpredsjedavajući Lee Hamilton rekao:

Mi se u idejnoj borbi moramo ujediniti sa islamskim svijetom, komunicirajući nadom a ne beznađem, progresom umjesto progonima, životom a ne smrću. Ova poruka trebalo bi da se podudara sa politikom koja će ohrabrivati i podržavati sve one muslimane koji dijele naše ciljeve.

Prije održavanja konferencije za štampu na kojoj je i oficijelno izvještaj predstavljen javnosti, jutros je i predsjedniku Bush uručena jedna kopija. Primajući je gospodin Bush je, pored ostalog, rekao:

Mi u vladi imamo obavezu učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane Amerike. Izvještaj koji mi je uručen sadrži određene, vrlo konstruktivne preporuke. Surađujući sa Kongresom uradiću sve što mogu da se te preporuke i ostvare.

Senator John Kerry, reagirajući danas u povodu izvještaja Komisije za 11. septembar istakao je da će on, ukoliko bude izabran za predsjednika, a do tada ne bude napretka u ostvarivanju preporuka i nužnh reformi, djelovati vrlo odlučno na njihovom ostvarivanju.

XS
SM
MD
LG