Linkovi

Vijeće ministara BiH ispunilo svih 16 uvjeta za Evropu - 2004-07-22


Eurposki komesar za vanjske odnose Kris Paten izjavio je danas u Sarajevu da je BiH napravila značajan napredak u više oblasti koje su precizirane u Studiji izvodljivosti Europske komisije o početku pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom.

Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak u više oblasti koje su precizirane u Studiji izvodljivosti Europske komisije o početku pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Eropskom unijom (EU), izjavio je danas u Sarajevu Europski komesar za vanjske odnose Kris Paten nakon susreta sa bosanskohercegovačkim premijerom Adnanom Terzićem.

"Napredak je postignut, prije svega, u usvajanju potrebnih zakona i sada je bitno osigurati da ovi zakoni budu uspješno provedeni", kazao je gospodin Paten i dodao kako je put Bosne i Hercegovine ka Europi otvoren.

Gospodin je Paten istaknuo kako je Europska unija spremna pružiti Bosni i Hercegovini finansijsku i savjetodavnu pomoć, ali je brzina kretanja u potpunosti u rukama bh. vlasti.

Riječi pohvale europski komesar za vanjske odnose uputio je Vijeću ministara BiH, te pozdravio osobno zalaganje premijera Terzića da svih 16 uvjeta iz Studije izvodljivosti budu što brže ispunjeni.

Premijer Terzić kazao je da je Vijeće ministara BiH ispunilo svih 16 uvjeta i najavio da da Parlament BiH treba uskoro usvojiti i preostale potrebne zakone koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Tokom današnjeg sastanka gospodinu Patenu je uručen izvještaj o detaljima u napretku koji je ostvaren u ispunjavanju svakog od 16 uvjeta posebno.

Inače u Sarajevu se gospodin Paten sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom, a sutra će, kako je najavljeno sudjelovati i na svečanoj ceremoniji otvaranja Staroga mosta u Mostaru.

XS
SM
MD
LG