Linkovi

Ljudska prava u Uzbekistanu - 2004-07-22


Sjedinjene Države su suspendirale pomoć namijenjenu Uzbekistanu u iznosu i do 18 miliona dolara zbog toga što vlada te zemlje ne čini dovoljno na zaštiti ljudskih prava i na stvaranju uslova za uspostavljanje više-stranačkog političkog sistema.

Na osnovu saznanja o uzbekistanskim reformama državni sekretar Colin Powell nije uvjeren da je vlada Uzbekistana ispunila uvjete na osnovu kojih bi Sjedinjene Države, u skladu sa svojim zakonima, nastavile pružati pomoć toj zemlji” - izjavio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Sjedinjenim Državama i Uzbekistanu zajednički su mnogi strateški ciljevi, te se stoga Washington nada da će suradnja sa Uzbekistanom biti nastavljena. Američka pomoć nevladinim organizacija angažiranim na razvoju demokracije i unapređivanju ljudskih prava u Uzbekistanu će se nastaviti kao dio ukupne američke podrške demokratskim reformama u svijetu. Lorne Craner, pomoćnik državnog sekretara za razvoj političkih institucija, unapređenje ljudskih prava i rad, rekao je u svom junskom obraćanju članovima Kongresa da su američki zvaničnici i dalje duboko zabrinuti slabim poštivanjem međunarodno priznatih ljudskih prava od strane uzbekistanske vlade.

Gospodin Craner je takođe istakao da su neki ljudi, zatvoreni iz političkih i vjerskih razloga, pušteni na slobodu, ali da na hiljade drugih i dalje čami u zatvorima, uključujći i mnoge nedavno uhapšene i one koji su ponovo zatvoreni.

Sasvim suprotno od ohrabrivanja razvoja političkih institucija, rekao je gospodin Craner, vlada Uzbekistana zabranjuje stranu pomoć političkim strankama, uključjući i studijska putovanja u inostranstvo. Uzbekistanske vlasti optužuju strane ne-vladine organizacije za, kako je to okvalificirano, neustavne aktivnosti.

Allison Gill, predstavnica organizacije Human Rights Watch, kaže da vlada Uzbekistana nije poduzela korake koji bi pokazali opredjeljnost ka stvarnim reformama.

U Uzbekistanu nema registriranih opozicionih političkih stranaka, mada su izbori održani ove godine. Vlada je prošle godine odbila da registruje neovisne organizacije za brigu o ljudskim pravima. Mada su predstavnici više organizacija podnosili dokumente potrebne za registraciju, zahtjevi su konstantno odbijani zbog razloga koji su očigledno izmišljeni ili lažni, kaže gospodja Gill.

Uzbekistan je značajan saveznik Sjedinjenim državama u ratu protiv terorizma. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je istakao da su progres u demokratizaciji, poštivanje ljudskih prava i ekonomske reforme suštinski temelji uzbekistanske sigurnosti i dugoročnog napretka, a takođe i stabilnih i trajnih odnosa sa Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG