Linkovi

Privatni američki zatvor u Afghanistanu - 2004-07-22


Jonathan Idema, jedan od trojice Amerikanaca protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog optužbi da je vodio privatni zatvor i vršio torture nad zatvorenim osobama - militantima kako se sumnjalo - izjavio je da radio za vladu Sjedinjenih država i da ima dokaze koji to potvrđuju.

Idema je danas u Kabulu pred novinarima istakao da su on i dvojica njegovih kolega spremni pokazati e-mail poruke, prepisku i razgovore snimljene na magnetofonsku traku što sve potvrđuje da su bili u čestom kontaktu sa Pentagonom. Američka vlada i oružane snage tvrde da sa tom grupom nisu imali nikakvih veza.

Trojica optuženih Amerikanaca danas su izvedeni pred jedan sud u Kabulu kako bi im bili saopšteni detalji optužnice, a postupak je nakon toga odložen za više od dva tjedna kako bi se optuženima dalo vrijeme za pripremu odbrane. Njih su afganistanske vlasti uhapsile 5. jula uz obrazloženje da su oni i nekoliko Afganistanaca-suradnika nezakonito zatvarali i ispitivali osobe za koje se sumnjalo da su teroristi. Afganistanski i američki zvaničnici tvrde da su Jonathan Idema i druga dvojica optuženih Amerikanaca dobrovoljci grupa za borbu protiv zločina i da su se predstavljali kao zaposlenici američke vlade.

XS
SM
MD
LG