Linkovi

Nina Beng Jensen: Tadiću mogu samo vjerovati na riječ - 2004-07-22


Predsjendik Srbije Boris Tadić je okončao višednevnu posjetu Sjedinejnim Državama. Nina Beng Jensen iz Koalicije za međunaordnu pravdu za Glas Amerike komentira obećanja predsjednika Tadića u odnosu na obaveze po pitanju suradnje sa Hagom.

Mogu mu samo vjerovati na riječ. Njegova istorija u vrijeme dok je bio ministar odbrane je zasigurno bolja od nekih drugih u ranijim vladama. On govori ispravne stvari i dobro zna šta je bitno i šta se događa. Same riječi neće riješiti taj problem. On je jasno dao do znanja da suradnja ne znači jednostavno predaju sudu Ratka Mladića, već predaju svih osoba koje je haški tribunal optužio, ukoliko se one nalaze na njegovoj terotiriji, Njegove izjave su ohrabrujuće, ostaje da vidimo šta će se desiti.

VOA: Na pitanje da li su sudovi u Srbiji i Crnoj Gori u stanju održati procese visokog profila za ratne zločine, Nina Beng Jansen odgovoara.

Kako smo mi to razumjeli na osnovu informacija dobivenih od osoblja na terenu u Beogradu i činjenica koje govore o tome šta se dešava na suđenju povodom ubistva Đinđića i ostalim suđenjima visokog profila i ograničenog broja slučajeva koji tretiraju ratne zločine, postoji sumnja da li je njihov sudski sistem spreman. Mislim da će svjedoci kada se radi o suđenjima za ratne zločine na Kosovu i drugim slučajevima, razumljivo biti neodlučni da dođu u Beograd.

XS
SM
MD
LG