Linkovi

Rabini iz New Yorka u posjeti Doboju - 2004-07-22


Delegacija jevrejske zajednice iz Njujorka boravila je danas u Doboju gdje je posjetila novosagrađeni jevrejski kultrni centar u kome su pored sinagoge smještene i biblioteka, ambulanta te prostorije jevrejske opštine.

Rabini iz Njujorka, Becalel Kamisar i Ašer Licman služili su danas sa rabinom jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, Jozefom Atijasom jutarnju molitvu u nedavno izgrađenom Jevrejskom kulturnom centru »Hram mira« u Doboju.

Tom prilkom rabin Kamisar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da jevrejska zajednica u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima tako arhitektonsko lijep i funkcionalan objekat u kome se mogu zadovoljiti sve vjerske, kulturne i društvene potrebe ovdašnjih Jevreja. On je takođe podržao i prisutnu saradnju jevrejske zajednice sa građanima drugih vjera i nacija na ovom području. Rabin Licman, koji je, ujedno predstavnik Jevrejske međunarodne organizacije za pomoć mladima sa sjedištem u Bruklinu, poručio je da će prenijeti svojim kolegama doživljenu ljepotu saradnje i međusobnog uvažavanja jevrejskog i srpskog naroda kao i ostalih naroda koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Inače u kulturnom centru »Hram mira« pored sinagoge smještene su i prostorije srpsko-jevrejskog prijateljstva, jevrejske opštine, biblioteke i ambulante sa apotekom.

Rabin Jozef Atijas je naglasio da je ovaj centar izgrađen uz pomoć 150.000 Eura koje su donirali američki biznismeni srpskog porijekla Slobodan i Mira Pavlović iz Čikaga. On je podsjetio da je prva sinagoga u Doboju sagrađena 1871. godine a da su je 1941. srušile njemačke i ustaške snage čime je i počeo progon Jevreja iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. Nešto više od šezdeset godina kasnije sinagoga je ponovo sagrađena i jedna je od rijetkih u ovom dijelu Jugoistočne Evrope koja je u funkciji malobrojne jevrejske zajednice.

XS
SM
MD
LG