Linkovi

Delegati Demokratske stranke na putu za Boston - 2004-07-22


Više od 5 hiljada delegata prisustvovaće konvenciji Demokratske stranke koja u Bostonu počinje slijedećeg tjedna. Delegati su ljudi iz svih dijelova Sjedinjenih država i njenih teritorija, osobe različitih stilova života, religije i etničkog porijekla.

Ključni momenat konvencije biće nominiranje i zvanična verifikacija Johna Kerryja kao stranačkog kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima.

U medjuvremenu, jedno novo istraživanje javnog mnijenja, obavljeno medju glasačima hispanskog porijekla pokazuje da demokratski predsjednički kandidat John Kerry vodi sa 2 naprama 1 ispred predsjednika Busha. Ispitani su glasači u 11 američkih saveznih država sa najvećim procentom latino populacije, uključujući Floridu, Californiju i Texas.

Glavni strateg Bushove kampanje odbacio je rezultate ovog istraživanja uz obrazloženje da druge ankete pokazuju da predsjednik Bush mnogo bolje stoji medju glasačima porijekla iz Južne Amerike.

Prilika da bude gost senatora Johna Kerryja na jednoj zabavi prije dvije, tri sedmice, da se slika sa njim i njegovom suprugom vrlo je upečatljiva uspomena za Belindu Biafore. Kerryjevi su bili sjajni domaćini - kaže ona.

Belinda je jedan od 39 delegata iz Zapadne Virdžinije, inače stranački dobrovoljac-organizator iz dna duše kojoj ništa nije teško učiniti kada ljude treba podstaknuti da izađu na stranačka okupljanja i glasačka mjesta.

Aktivisti poput Belinde značajno utiču na entuzijazam i trenutak u kojem se nešto dešava. Birača registriranih kao demokrate u Zapadnoj Virdžiniji, poznatoj po rudnicima uglja i sindikatima, mnogo je više nego onih koji su upisani kao republikanci.

Ipak, prije četiri godine sadašnji predsjednik George W. Bush je, na opšte iznenađenje, osvojio više glasova od demokrate Al Gora. Po njenoj ocjeni najveći razlog zbog kojeg je Al Gore izgubio u Zapadnoj Virdžinije je što je vjerovao da je njegova pobjeda gotova stvar.

Belinda je jedna od tri žene-delegata izabrane u njenom okrugu. Stranačka pravila zahtijevaju podjednaku polnu i etničku zastupljenost unutar svake delegacije.

Želimo dati istu priliku svima - muškarcima, ženama, pripadnicima manjina da bi svi bili podjednako zastupljeni, kaže Belinda Biafore, iz Fairmont u Zapadnoj Virdžiniji.

Njen rodni grad Fairmont tipičan je za brdovitu Zapadnu Vrdžiniju. Belinda radi za jednu malu kompaniju za naftne bušotine, nije udata i u stanju je dosta vremena odvojiti za stranačke aktivnosti, ne zanemarujući nećakinje koje žive iza susjednih vrata. Kao aktivist, Belinda ističe da se Demokrati moraju dobro pomučiti, posebno na privlačenju mladih glasača koje do sada nisu privukli, da bi pobijedili u Zapadnoj Virdžiniji.

”To je naša greška. Moramo ih informirati, moramo izaći napolje i staviti im do znanja šta je to za što se zalažemo. Zaista, zaista važno za sve, ne samo za demokrate, svakoga uključiti u izborni proces kako bi izašao i glasao.“

Uz kandidate za stranačku nominaciju, već dobro poznate, delegati na konvenciji neće imati težak izbor. Šta su onda delegati poput Belinde u stanju učiniti?

Konvencije su sada pomalo suvoparne. Znamo ko je kandidat za predsjednika, ko za potpredsjednika. Nema baš mnogo toga o čemu bi delegati mogli glasati. Međutim, ja mislim da delegati mnogo toga mogu donijeti kući, informirati zajednice u kojima žive i pomoći da poruke Demokrata odu što dalje, kaže Belinda Biafore.

XS
SM
MD
LG