Linkovi

Washington: Susret Tadić - Powell - 2004-07-21


Državni sekretar Colin Powell kaže da su Sjedinjene Države spremne uarditi sve što mogu kako bi pomogli Srbiji u njenim nastojanjima na jačanju i unapredjenju Evro-Atlantskih odnosa.

Medjutim, gospodin Powell je naglasio da Srbija mora u cjelini suradjivati sa Haškim tribunalom izručivanjem optuženih za ratne zločine, prije svega Ratka Mladića.

Njegov komentar je usljedio nakon razgovora koje je u State Departmentu u Washingtonu imao sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem.

Gospodin Tadić je rekao da Srbija čini sve što može kako bi Haškom tribunalu pomogla u pronalaženju Ratka Mladića, uprkos optužbama od zavničnika UN-a da mu je njegova zemlja pomogla da pobjegne. On je rekao da shvata značaj suradnje sa Haškim sudom, ali je naglasio potrebu za pomoći ekonomskom razvoju Srbije, posebno investicijama koje bi zaposlile više ljudi i pomoglo stabilizaciji Srbije.

Gospodin Tadić, koji se ranije u Washingtonu susreoa sa predstavnicima Kongresa i ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom, danas će razgovarati i sa potpredsjendikom Dickom Cheneyem.

XS
SM
MD
LG