Linkovi

Lideri EU koji dolaze u Mostar će pozvati BiH i na ubrzanje roformi - 2004-07-21


Velikoj proslavi otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru prisustvovaće i komesar za medjunarodne odnose Evropske komisije, Chris Patten, te predsjedavajući EU, holandski ministar vanjskih poslova, Bernard Bot, saopšteno je danas u Briselu. Već se najavljuje da će Patten posjetu BiH iskoristiti za poziv na ubrzavanje reformi i što skorije približavanje Uniji.

U agendi komesara za medjunarodne odnose europske "vlade", Chrisa Pattena, dvodnevna posjeta BiH, zakazana za četvrak i petak, 22. i 23. juli, predstavljaće priliku da se, pored prisustva svečanom otvaranju obnovljenog Satrog mosta u Mostrau, u Sarajevu susretne sa najvišim državnim zvaničnicima. Tema susreta je jasna- proces približavanja BiH Europi, u kojem je Patten i njegov komesarijat, jedan od ključnih sudija- medjutim, sam komesar "lopticu" vraća na bh teren- sve rokove o početku pregovora o obliku Sporazuma o stabilkizaciji i asocijaciji BiH sa Unijom on uslovljava napretkom reformi i zaključenjenjem "domaćhe zadaće" zvaničnog sarajeva.

S tim u vezi, Pattenu je osnovni zadatak još jednom pogurati vlasti u BiH insistiranjem da provedu reforme i promjene potrebne nastavku procesa priprema za otvaranje pregovora . EU je odavno odredila smjernice- dijelom su ispunjene, ali ne u dovoljnoj mjeri, te se, ipak u nessto blažem obliku nego što je to slučaj sa Srbijom i Crnom Gorom, usporio proces približavanja.

Sam komesar Patten je uoč odlaska na put kratko poručio da je sadašnoj Komisiji ostalo malo vremena rada, u uredima je do kraja listopada kada dolazi nova garnitura i, ističe povjerenik, ukoliko u BiH zaista žele da ova Komisija otvori zemlji vrata u novu etapu približavanja Uniji, «ona nam mora dokazati kako je u stanju provoditi reforme i ispunjavati medjunarodne obaveze, poput hapšenja ratnih zločinaca». U njegovom kabinetu komentiraju da Komisije želi dalje jačanje pravne države.

Patten će se u Mostaru susresti sa studentima oba gradska univerziteta, Teksa povratnicima. Očekuje se da će posjetu iskoristiti da na terenu provjeri efekte ulaganja sredstava EU i bilateralne pomoći europskih članica u oporavak ratom uništenog i podijeljenog grada.

Očekujue se da će mu se na svečanosti otvaranja Starog mosta pridružiti i holandski šef diplomatije i predsjedavajući Vijeća ministara EU, Bernard Bot, čije prisustvo treba označiti nesmanjeni interes Unije za BiH i njene korake ka Europi.

XS
SM
MD
LG