Linkovi

Boris Tadić: Ukoliko se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, mi ćemo ga uhvatititi - 2004-07-21


U Nacionalnom pres klubu, u Washingtonu, na panelu pod naslovom Srbija kao faktor stabilnosti u jugozapadnoj Evropi i partnerstvu sa Sjedinejnim Državama, okupljnima se obratio predsjednik Srbije Boris Tadić, koji danas okončava svoju trodnevnu posjetu Sjedinjenim Državama. Ukoliko se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, mi ćemo ga uhvatititi, poručio je on.

Na području Balkana politička stabilnost je ključ iz koje prozilazi sve ostalo, poslovi, ulaganja, bolja ekonomija - kazao je danas predsjendik Tadić. Po pitanju Kosova zalažemo se za standarde prije statusa, ali ne i za neovisno Kosovo. Etničko čišćenje se mora spriječiti bez obzira gdje se desilo, nastavio je dalje, gospodin Tadić, bilo da se radi o Kosovu, BiH, Darfuru u Sudanu, Africi ili Aziji.

Na naše pitanje o budućoj regionalnoj suradnji sa vladom BiH, posebno u odnosu na pitanje ratnih zločina, kao i da li vlada Srbije i Crne Gore ima specifičan plan hvatanja Ratka Mladića, gospodin Tadić je odogvorio.

Tadić: Imamo jasan plan, da surađujemo sa haškim tribunalom, to je naša međunaronda obaveza. Nema sumnje da ne moramo surađivati sa Hagom, nema sumnje da po tom pitanju imamo konsezus u našoj vladi i vlade i predsjednika Srbije u tom smislu. Ovo je ključno pitanje u smislu naše suradnje sa međunardnom zajedndicom, ogromna prepreka u smislu naše budućnosti. Mi to moramo uraditi zbog nas. Mi se moramo suočiti sa ratnim zločinima. Zašto? U posljednjem vijeku smo mnogo, mnogo godina mi bili žrtve, tokom drugog svjetskog rata. Moj djed je stradao od ustaša u to vrijeme, bili smo žrtve etničkog čišćenja. Moja namjera je da se te memorije sačuvaju. Nemoguće je to uraditi ukoliko imamo problem kao što je Srebrenica i mi moramo pronaći osobe koje su krive za ove kriminalne radnje. U tom smislu moramo surađivati sa haškim tribunalom i Ratko Mladić se mora suočiti sa svojom pozicijom na tom sudu.

Na pitanje novinara Hrvatskog servisa Glasa Amerike Bojana Klime, što je mislio kada je u intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izjavio – citiramo – “kada bih ja bio Ratko Mladić, skrivao bih se u Hrvatskoj”, predsjednik Tadić je odgovorio.

Tadić: Pokušao sam zamisliti, što bih učinio da sam on. Da sam ja na njegovu mjestu, pokušao bih se sakriti u Hrvatskoj, zbog jezika, zbog vlastite sigurnosti. Ja to samo naravno zamišljam. Isto tako i Ante Gotovina, možda bi za njega bilo najsigurnije da se krije u Srbiji. U Srbiji ga, siguran sam, nitko ne bi prepoznao. Ovo je bila šala s moje strane, također, vjerojatno, i pogrešno shvaćena šala.

Upitan o drugih 17 haaških optuženika za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, od kojih se barem 16 navodno nalazi na teritoriju Srbije i Crne Gore, Boris Tadić je rekao da će Beograd u potpunosti surađivati s Tribunalom te da će nastojati organizirati suđenja u samoj Srbiji, ako to haški Tribunal dopusti. “To bi zaista pridonijelo stabilnosti naše zemlje, da se neka suđenja održe kod nas” – rekao je Boris Tadić.

U našoj sutrašnjoj emisiji možete čuti komentare Nine Bang Jensen iz Koalicije za međunarodnu pravdu i Martina Sletzingera, direktotra odjela za Istočko evropske studije pri Woodrow Wilson Centru na posjetu predsjednika Tadića, kao i njihovu procjenu budućih odnosa između Srbije i Crne Gore i BiH.

XS
SM
MD
LG