Linkovi

Dušan Stojičić umjesto nedavno smijenjenog Dragana Kalinića - 2004-07-21


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić zatražio je danas od poslanika Narodne Skupštine, koja je zasijedala u Banjaluci, da usvoje Rezoluciju o saradnji sa Haškim tribunalom kako bi to ubuduće bilo pitanje nadležnih vlasti a ne politike. Inače, za novog predsjednika Narodne Skupštine, danas je imenovan poslanik SDS-a Dušan Stojičić umjesto nedavno smijenjenog Dragana Kalinića.

Ako Narodna Skupština usvoji Rezoluciju o saradnji Republike Srpske sa Haškim sudom više neće biti potrebe da političke partije tupe zube o tom pitanju jer će to biti problem nadležnih vlasti kao što su MUP Republike Srpske i Kancelarija za saradnju sa Tribunalom a na nivou Bosne i Hercegovine SIPA, Obavještajno-bezbjednosna agencija, Državna granična služba i Interpol.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić zatraživši da Narodna Skupština usvoji ovu rezoluciju.

»Ta rezolucija je potrebna Republici Srpskoj. Ona je potrebna i svijetu da razumije da ne postoji politička opstrukcija u ovom poslu od nijedne parlamentarne stranke u Narodnoj Skupštini a posebno onih parlamentarnih stranaka u kojima su većinski Srbi.«

Gospodin Čavić je istakao da u Republici Srpskoj postoje političke snage koje su protiv saradnje sa Haškim Tribunalom te da je stoga neophodno da se pokažu u Parlamentu.

»Ne može niko da se u ovoj zemlji igra dvostrukih standarda. Dragan Čavić, kao predsjednik Republike treba da kaže a političke stranke u parlamentu ne trebaju da kažu? Ima da se izjasne. Kada kažu neće onda neka stave na dnevni red promjenu Zakona o saradnji sa Hagom. Istoga trenutka neka ukinu Zakon. To nije moj posao nego posao Narodne Skupštine i kada ne bude zakona neće biti saradnje sa Hagom. Svi koji žele da dnevno-politički iz ovoga izvuku bilo kakvu korist moraju da se demaskiraju.«

Prijedlog Rezolucije uvršten je u dnevni red današnje posebne sjednice parlamenta i o njoj će se poslanici tek izjasniti.

Inače,nakon kraće rasprave za novog predsjednika Narodne Skupštine,d anas je izabran, poslanik SDS-a Dušan Stojičić umjesto nedavno smijenjenog, Dragana Kalinića. Verifikovan je i mandat sedmoro novih poslanika SDS-a koji su izabrani umjesto stranačkih kolega koje je sa funkcija nedavno smijenio visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG