Linkovi

Kompromis ili kršenje odluke Ustavnog suda - 2004-07-19


Burne reakcije bile su očekivane na zaključke Vlade Republike Srpske da ispoštuje odluku Ustavnoga suda BiH i iz naziva gradova u ovom entitetu izbriše naziv srpski.

No, očito je, Vlada Republike Srpske napravila je kompromis i pokušala ugoditi kako Ustavnom sudu, tako i samoj sebi. Primjerice, srpsko Sarajevo tako bi se prema odluci Vlade RS trebalo zvati Sarajevo u Republici Srpskoj, a sadašnje Srbinje nosilo bi naziv Foča Srbinje.

Tako je odluka napola ispunjena, a iz Foče i Kopača, dvije opšine u RS, najavljuju veto na odluku Vlade RS.

Srpska demokratska stranka i dalje je kočnica suživotu u Foči, kažu Bošnjaci Foče i ističu kako odluka Vlade RS da primjerice Srpsko Goražde preimenuje u Goražde Republike Srpske neće doprinijeti suživotu u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud krajem ovoga mjeseca ponovo će raspravljati o zaključcima Vlade Republike Srpske.

Reagiraju tek političari. Tako Tarik Sadović, predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS ističe da je prijedlog kojega je dala Vlada RS izigravanje odluke Ustavnoga suda BiH.

Gospodin Sadović dodaje kako je bilo za očekivati da se onim gradovima, u kojima je izvršeno naslje, vrate prijeratni nazivi, a tamo gdje su nakon Dejtona formirane nove opštine, gradovi dobiju imena po najvećem naseljenom mjestu. Zato su ponovo oči uprte u Ustavni sud BiH.

XS
SM
MD
LG