Linkovi

Carla del Ponte traži izručenje Gorana Hadžića - 2004-07-19


Šef haških tužitelja, Carla del Ponte, uputila je danas vlastima u Beogradu jasnu poruku da bez odlaganja uhpase i prebace u Hag nekadašnjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, protiv kojega je u prošli petak objavljena optužnica za ratne zločine.

Današnja, varedna konferencija za novinare u Haškom sudu, organizirana od strane glavne tužiteljice, Carle del Ponte, imala je za cilj da upozori zvanični Beograd da odmah uhpasi i prebaci u Hag Gorana Hadžića, s obzirom da je protiv njega podignuta optužnica i da su vlasti u SCG dobile odgovarajući nalog za njegovo hapšenje.

Ona je rekla da od 13. jula ujutro Ministarstvo vanjskih poslova SCG ima nalog za hapšenje Hoadžića - optuženi je, potom, istoga dana "nestao". Del Ponte, stim u vezi, insistira na hitnoj intervenciji vlasti u državnoj zajednici ili će, kako je najavila, "biti prisiljena da od predsjednika Tribunala zatraži da o nesuradnji SCG obavijesti Vijeće sigurnosti UN-a.

Prema njenom mišljenju, izbor je sada na Beogradu- ili će akcijama potvrditi ono što govori i uhapsiti Hadžića i prebaciti ga u Hag, ili će sve ostati na "praznim obećanjima". Ona , s tim u vezi, "već narednih sati" očekuje pozitivnu reakciju vlasti u SCG.

Goran Hadžić je u 14 tačaka optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.Na teret mu se stavljaju ubistva stotina hrvatskih civila, uključujući žene i starce, u selima u Istočnoj Slavoniji, koja su najvećim dijelom počinili pripadnici Arkanove paravojske, te ubistvo hrvatskih zarobljenika iz vukovarske bolnice , novembra 1991. godine.

XS
SM
MD
LG