Linkovi

Za genocid u Srebrenici su svi znali čim je započeo, tvrdi svjedok T. Tanić - 2004-07-17


Današnji svjedok na sudjenju Draganu Jokiću, optuženom zajedno sa Vidojem Blagojevićem za učešće u srebreničkim zločinima, svjedočio je o tome da su za genocid svi saznali čim je započeo jula 1995. godine, što na neki način obara tvrdnje odbrane o neobavještenosti i neupućenosti u zločin njihovog branjenika.

Tanačko Tanić je tokom rata bio zadužen za finansijska pitanja u Zvorničkoj brigadi, a na današnje svjedočenje je došao uz podsjećanje tužitelja da i sm ima status osumnjičenog. I pored toga, on nije zatražio izjašnjavanje u prisustvu advokata, već je svjedočio o svojim saznanjima o tragičnim dogadjajuma jula 1995. godine.

Za razliku od nekolicine prethodnih svjedoka odbrane, Tanić je ustvrdio da se za masovna pogubljenja na nekoliko lokacija šireg srebreničkog prostora saznalo onoga trenutka kada su i započela:

"U principu sve se zna, tako da prema nekim mojim podacima, mislim da je bilo 7-8 hiljada pogubljenja tih dana na pojedinim lokacijama- Kozluk, Branjevo..."

Upitan da li je bilo ikakvih informacija o tome, svjedok je rekao kako iz zvaničnih izvora snaga bosanskih Srba nisu dolazile nikakve vijesti:

”Probalo se poslije već par dana da se sve to zataška i smanji priča i tenzija o tome".

Svjedok je svaki put kada bi bio u prilici da pominje imena oficira snaga bosanskih Srba koji su, po njemu, na terenu organizirali masovna pogubljenja, tražio da svjedočenje nastavi na sjednici zatvorenoj za javnost.

"Jer situacija u republici gdje živim nije još toliko otvorena da se može istina govoriti..."

Od javno saopštenih detalja, svjedok je rekao još kako su oficiri koji su 14. jula u Orahovcu organizirali pogubljenja Bošnjaka, te noći napravili svečanu večeru u čast "dobro obavljenog posla". Sam je odbio da učestvuje na njoj, dok za optuženog Dragana Jokića načelnika inženjerije Zvorničke brogade, tvrdi da nije imao nikakvog udjela u tragičnim dogadjajima.

On potvrdjuje zapažanje odbrane da je Jokić bez prave krivnje "žrtvovan" ali, isto tako, potvrdjuje i da su gradjevinske mašine, kojima je u brigadi "gazdovao" optuženi, bile angairžane neposredno pred masakr.

Sudjenje se nastavlja...

XS
SM
MD
LG