Linkovi

Odlazi li potpredsjednik Dick Cheney? - 2004-07-17


Bijela kuća je odbacila špekulacije da predsjednik Bush neće ponovno izabrati potpredsjednika Cheneya za tu poziciju pred novembarske izbore. To je trenutno najpopularnija glasina u Washigntonu: predsjednik Bush razmatra da odbaci potpredsjednika Cheneya i da izabere drugog kandidata za to mjesto kako bi dobio dodatnu energiju za svoju reizbornu kampanju. Glasnogovornik Bijele kuće Scot McClellan kaže da se radi upravo o tome: glasini bez osnova.

”Ovo je sezona kampanje. Po Washingtonu će kružiti dosta glasina i to je sve.“

Gospodin McClellan kaže da će potpredsejdnik Cheney još uvijek biti u igri kada dođe dan izbora.

”Mislim da je predsjednik svoje stavove sasvim jasno stavio do znanja, čak i prije nego je donio odluku, ili barem objavio, da će se kandidirati za reizbor, i da će u tom slučaju i potpredsejdnik biti dio tima.“

Do nekih od špekulacija o potpredsejdnikovom mjestu u timu dolazi zbog njegovog zdravlja. Gospodin Cheney je imao četiri srčana udara i ima hirurški ugrađen elektronski uređaj koji kontrolira nepravilan rad srca. U analizi glasina koje okružuju budućnost gospodina Cheneya, New York Times izvještava da neki od demokrata u Kongresu špekuliraju da je potpredsjednik nedavno otpustio svog osobnog doktora kako bi mogao posjetiti drugog doktora koji će mu na zgodan način reći da zbog srčanih problema on nije sposoban da se kandidira za još jedan mandat.

To bi gospodinu Bushu dalo šansu da izabere novog kandidata a da pri tom ne izgleda nelojalan tražeći od gospodina Cheneya da odustane od položaja. Međutim nisu samo demokrati ti koji potpaljuju glasine oko Dicka Cheneya. Bivši republikanski senator iz New Yorka je pozvao predsjednika da gospodina Cheneya zamijeni državnim sekretarom Colinom Powellom ili senatorom iz Arizone John McCainom. Do tog prijedloga je došlo djelimično i zbog niskog rejtinga gospodina Cheneya.

U istraživanju koje su prošlog mjeseca proveli New York Times i CBS se navodi da samo 21% Amerikanaca ima pozitivan utisak o gospodinu Cheneyu, u poređenju sa 39% koji imaju pozitivan utisak o gospodinu Bushu. U intervjuu za televiziju C-Span, gospodin Cheney je rekao da ne može zamisliti nikakve okolnosti pod kojima bi on sišao s položaja. Da smatra da je to odgovarajuće, rekao je gospodin Cheney, on bi zasigurno sišao s položaja, ali je uvjeren da predjsdnik Bush želi da on ostane.

”Kao prvo, ja sam se na ovoj poziciji našao kada me je on prije četiri godine ubijedio da sam ja čovjek kojeg želi na tom mjestu--ne samo kao kandidat, već neko ko će biti dio vladinog tima. I on je veoma jasno rekao da ne želi raščlaniti tim.“

S karijerom koja je uključivala mejsto kongresmena, šefa kabineta u Bijeloj kući i ministra odbrane, Dick Cheney je jedan od najutjecajniih potpredsejdnika u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG