Linkovi

Hrvati se ne vraćaju u Republiku Srpsku jer to ne žele, kažu iz Ministarstva za izbjeglice tog entiteta - 2004-07-17


Predstavnici Ministasrtva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske demantovali su jučerašnju tvrdnju biskupa banjalučkog Franje Komarice da se u Republiku Srpsku vratilo svega nekoliko procenata katolika zbog političkih, pravnih i ekonomskih opstrukcija u ovom entitetu.

Izbjeglim i raseljenim licima hrvatske nacionalnosti vraćena je imovina u Banjaluci i Republici Srpskoj u gotovo stoprocentnom iznosu ali se mali broj ovih ljudi vratio svojim kućama pošto su se, po slobodnom izboru, opredjelili da žive u Hrvatskoj, trećim zemljama ili dijelu Federacije.

Izjavio je ovo danas pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, Drago Vuleta demantujući jučerašnju tvrdnju biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je saopštio da se katolici ne vraćaju u ovu regiju zbog političkih, pravnih i ekonomskih opstrukcija u Repblici Srpskoj. »Ovdje se, apsolutno, radi o isključivom principu dobrovoljnosti i ne želje Hrvata da se vrate. Da li je to uslovljeno njihovim ekonomskim i egzistencijalnim pitanjima kao što i sve nas ti problemi muče? Ako su u pitanju politički i bezbjedonosni ili pravni razlozi - tu nema prepreke kad je Republika Srpska u pitanju. Vuleta je saopštio da zbog toga mnogi objekti čiji su vlasnici osobe hrvatske nacionanosti, prazni i zapečaćeni. »Sljedeća konstatacija je da je znatan broj lica nakon povrata svoje imovine vršio prenos prava raspolaganja, znači, i prodavao i mijenjao Dosta ih je davalo u zakup a mi i sada imamo preko 300 zapečaćenih objekata gdje lica hrvatske nacionalnosti svoju imovinu, znači privatno vlasništvo je u pitanju, nisu još ni preuzeli, znači ne interesuje ih ni da preuzmu svoju imovinu.« Recimo i to da je u Banjaluci danas zvanično počela manifestacija pod nazivom Dani banjalučke dijaspore koja će okupiti brojne privrednike, političare, kulturne i javne radnike koji su napustili ovaj kraj tokom ratnih dešavanja. U narednih sedam dana, koliko traje ova manifestacija, čiju su organizaciju finansijski pomogle gradske vlasti, biće održano više koncerata,književnih večeri i sportskih susreta a prije svega druženja mladih i drugih porijeklom sa ovih prostora.

XS
SM
MD
LG