Linkovi

Izabrani generali državne vojske BiH - 2004-07-17


Delegati doma naroda BIH danas su potvrdili prijeldog Predsjedništva o imenovanju devet kandidata na generalske pozicije u državnoj i entitetskim vojskama. Razmatrano i stanje sigurnosti u BIH.

Sudeći po svemu, delegati Doma naroda državnoga Parlamenta nisu imali težak posao, pa su danas bez ikakvih nesuglasica potvrdili prijedlog Predsjedništva BiH o imenovanu devet kandidata na generalske pozicije u državnim Oružanim snagama BiH, Vojsci FBiH i Vojsci RS.

Tako je na dužnost načelnika Zajedničkog štaba OSBiH imenovan brigadir Sifet Podžić, a za njegovog zamjenika brigadir Slavko Puljić. Potvrdu imenovanja na dužnost komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH dobio je i brigadir Vlado Džoić.

Na dužnost komandanta Zajedničke komande Vojske FBiH imenovan je brigadir Hajrudin Grabovica, a na mjesto njegovog zamjenika pukovnik Jugoslav Brdar. Na dužnost komandanta Prve oklopno-mehanizovane brigade imenovan je pukovnik Anto Jeleč, a na poziciju komandanta Druge mehanizovane brigade VFBiH brigadir Mirsad Gutić.

General major Novak Đukić imenovan je na dužnost načelnika Generalštaba Vojske RS, a general major Stamenko Novaković na poziciju komandanta 15. mehanizovane brigade Vojske RS.

U Parlamentu se danas govorilo o sigurnosti u BiH i radu Tužilateljstva, doduše u prošloj godini. U informaciji koju je dostavilo Ministarstvo sigurnosti konstatirano je da stanje sigurnosti u prošloj godini karakterizira povećanje broja kaznenih djela, posebno u oblasti gospodarskog kriminala i izazivanja opće opasnosti, zloupotreba narkotika, te protiv imovine.

Prema strukturi kriminaliteta, najviše ima kaznenih djela protiv imovine, posebno razbojništava i razbojničke krađe, te zloupotrebe oružja i eksplozivnih naprava, a u izrazitom porastu su kaznena djela zloupotrebe droge i otuđenja motornih vozila.

U oblasti privrednog kriminaliteta evidentiran je povećan broj poreskih i carinskih utaja, za što su u proteklom periodu bile mjerodavne carinske uprave i njihovi istražni odjeli. Delegati su konstatirali da stanje sigurnosti u BiH u protekloj godini najbolje pokazuje kako je u BiH potrebno što hitnije reorganizirati policijske snage, te formirati jedinstvenu državnu policiju.

XS
SM
MD
LG