Linkovi

Bugarska ostaje prisutna u Iraku - 2004-07-15


Zvanična Bugarska, kako se naglašava, i dalje je odlučna da ostane prisutna u Iraku, uprkos tragičnoj sudbini otetih talaca, Bugara i gradjana drugih zemalja. Sve velike bugarske tv stanice emitirale su snimke al-Jazeere na kojima se vide trojica militanata i Bugarin, Georgi Lazov, na koljenima ispred njih. Al-Jazeera je prva objavila i vijest o njegovom smaknuću, a danas su mediji izvijestili da je iz rijeke Tigris izvučeno obezglavljeno tijelo obučeno u narandžasti kombinezon, no nije još uvijek jasno da li se radi o tijelu Georgi Lazova.

Jedna televizijska ekipa bila je prisutna upravo u trenutku kad je, prije tri dana, majka Georgi Lazova primila vijest o sinovljevoj smrti. I bugarske vlasti i javnost ogorčeni su ubistvom gospodina Lazova, koji je, zajedno sa još jednim vozačem kamiona, Ivaylom Kepovim, otet 29. juna u blizini Mosula.

Petorica članova parlamenta i nekoliko nevladinih ljevičarskih organizacija zatražilo je trenutno povlačenje oko 5 stotina bugarskih vojnika koji služe u Iraku. Oni upozoravaju da bugarsko vojno prisustvo u toj zemlji samo povećava rizik od terorističkih akcija i na bugarskoj teritoriji i protiv bugarskih gradjana u inostranstvu.

Vladini zvaničnici, medjutim, kažu da uprkos ovom zločinu, Bugarska ostaje predana tome da pomogne obnovu ratom razorenog Iraka.

Naše angažovanje na obnovi i uspostavljanju sigurnosti u Iraku, ostaje kakvo je i bilo, jer sad je to već zajednički poduhvat UN-a, EU i NATO-a što ga čini drugačijim od angažmana koji smo imali na početku rata. Ova nova politika je sada dobila podršku brojnih zemalja širom svijeta, rekao je bugarski predsjednik Georgi Parvanov u parlamentu, ali je dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći i da su već uspostavljeni kontakti kako bi militanti odgodili ubistvo drugog otetog Bugarina - čime se prijeti ukoliko Bugarska ne povuče svoje snage iz Iraka. Gospodin Parvanov je, medjutim, naglasio da vlada ne može o tome pregovarati sa otmičarima niti je iko ovlašten da to čini.

XS
SM
MD
LG