Linkovi

Banja Luka: Završena Biskupska konferencija BiH - 2004-07-15


Biskup banjalučki, Franjo Komarica saopštio je danas, nakon zavšetka Biskupske konferencije B i H, koja je održana u Banjaluci da se zbog raznih opstrukcija u Republiku Srpsku do sada vratilo tek nekoliko procenata izbjeglih katolika.

Učesnici Biskupske konferencije, uočili su opšte stanje blokade u mnogim segmentima javnog života u državi, naglašavajući neophodnost žurnih i korjenitih promjena nabolje. Istakao je ovo danas, nakon završetka Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Banjaluci, biskup banjalučki Franjo Komarica. Tek stvaranjem efikasne pravne države na cijelom području Bosne i Hercegovine mogu se ostvariti nužni uvjeti za ostvarenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana i jednakopravnosti konstitutivnih naroda. To se, posebno, odnosi na područje entiteta Republike Srpske u koji se, zbog raznih političkih, pravnih i ekonomaskih opstrukcija do sada vratilo tek nekoliko postotaka izbjeglih i protjeranih katolika. Biskup Komarica je pozvao sve domaće ali i međunarodne političke zvaničnike da odlučnije pokažu političku volju za većom i određenijom ekonomskom pomoći koja je potrebna u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Biskupi su apelovali i na hrvatske vlasti. »Apeliraju, posebno, na Vladu Republike Hrvatske da u duhu svojih preuzetih obaveza materijalno pomogne povratak onih prognanih i izjeglih bosanskohercegovačkih Hrvata koji se žele vratiti u svoj zavičaj.«

Biskupskoj konferenciji su kao gosti prisustvovali i biskupi iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i Crne Gore a povodom katoličkog praznika Svetog bonaventure, zaštitnika banjalučke biskupije u istoimenoj katedrali u Banjaluci, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić je upriličio svečanu misu.

XS
SM
MD
LG