Linkovi

Bugarska neće povući svoje trupe iz Iraka - 2004-07-14


Bugarska je saopćila da neće povući svoje trupe iz Iraka uprkos tome što su, kako je izviješteno, jednom od njihovih državljana otmičari, povezani sa teroristom Abu Musabom al-Zarqawijem, juče odrubili glavu. Zarqawijeva teroristička grupa je juče uputila zahtjev da američke snage oslobode iračke zatvorenike ili će, kako prijete, u roku od 24 sata ubiti i drugog Bugarina kojeg drže u zarobljeništvu.

U medjuvremenu, filipinska vlada je saopćila da je započela sa povlačenjem svog humanitarnog kontingenta iz Iraka. Filipinsko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je 8 od ukupno 51 filipinskog vojnika već napustilo Irak, što je očiti pokušaj da se odobrovolje militanti koji prijete da će ubiti filipinskog vozača kamiona kojeg drže kao taoca.

Televizija al-Jazeera izvještava da pobunjenici koji u zarobljeništvu drže jednog Egipćanina -daju njegovim poslodavcima, jednoj saudijskoj kompaniji, rok od 72 sata da napusti Irak. Nije, medjutim, jasno šta će se dogoditi sa egipatskim taocem ukoliko se saudijska kompanija ne povinuje zahtjevu pobunjenika.

XS
SM
MD
LG