Linkovi

Pred posjetu Generalnog Sekretara NATO Sarajevu - 2004-07-14


U posjetu Sarajevu sutra stižu visoki predstavnik EU, Javier Solana i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Ova je posjeta najavljena već na samitu NATO lidera u Istambulu, kada je i objavljena odluka o gašenju misije SFOR-a, i dolasku europskih vojnika u Bosnu i Hercegovinu. U Briselu ističu da je riječ o razvoju prilika koji nije samo dokaz sve bolje suradnje Eurpoljana i Sjevernoatlantskog saveza, već i da je riječ o potvrdi progresa koji je BiH učinila od Daytona na ovamo...

Dva najviša zvaničnika europske i euro-atlantske sigurnosti će sutra u Sarajevu prezentirati sve ono što je proteklih dana i mjeseci dogovarano u Briselu i Istambulu- krajem godine će uslijediti smjena snaga na terenu, koja, osim karakteristike krupne vojne operacije, ima i značenje nadopunjavanja širokog europskog angažovanja u Bosni i Hercegovini, zemlji koja svoju budućnost vidi u euro-atlantskim integracijama.

Šef ureda Javiera Solane, Cristine Gallać:

"Bez sumnje, mjesto BiH u budućnosti je uz Europu i europske institucije. Zbog toga, početak europske vojne misije smatramo veoma važnim dijelom ukupnog angažovanja- uz program pomoći, policijsku misiju. Europa u BiH ima velike i široke aktivnosti, kojima je cilj podrška zemlji da učini dodatni progres prema europskim integracijama, u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja.

Vojni savez završava misiju iz jednostavnog razloga- BiH je danas dostigla ozbiljan nivo stabilnosti, pogotovu u poredjenju sa vremenom kada su se na njenom tlu rasporedjivale snage IFOR-a, 1995. godine. Zvanični Brisel odaje priznanje Alijansi da je pomogla zemlji da se, tokom proteklih godina, ostvarenih i započetih reformi, približi europskim institucijama, što dovodi do uspostave novih odnosa Bosne i Hercegovine i EU:

"Onoga trenutka kada europski vojnici budu rasporedjeni u zemlji, bez sumnje će to značiti doprinos novim odnosima- BiH će biti bliža Uniji, a i njen preostali put ka integraciji će biti lakši, jer će se umnožiti već postojeće veze sa bh vladom i stanovništvom- biće to kompleksan i plodonosan odnos Unije i BiH", uvjerena je šef ureda Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javiera Solane, koji će, zajedno sa Političko sigurnosnim komitetom Unije, biti glavni koordinator novog europskog angažmana na bh tlu.

XS
SM
MD
LG