Linkovi

Početak Miloševićeve odbrane: Stari i novi izazovi haškog tribunala... - 2004-07-14


Početak odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću će najvjerovatnije započeti sljedećeg ponedjeljka, a novi sudija, koji je došao na mjesto preminulog Richarda Maya, ima samo 4 mjeseca da se upozna sa slučajem, što je ogroman posao. Predsjedavajući sudija Patrick Robinson s Jamajke je rekao da je potrebno da se sudski postupak radikalno razmotri. Ovim suđenjem se testira učinkovitost tribunala, kaže Tatiana Vaksberg.

Ona naglašava da su pitanja koja se sada postavljaju mnogo značajnija nego što je to do sada bio slučaj, a to je pitanje samo-odbrane. On nema odgovarajuću kvalificiranu odbranu, dok se njegovo zdravlje stalno pogoršava. Iznošenje argumenata od strane tužitelja je trajalo 2 godine, što je dvostruko više nego što je to slučaj s redovnim sudskim procesima na tribunalu. 66 dana su izgubljeni zbog njegove bolesti. Suđenje je postalo toliko dosadno da se o njemu gotovo više ne piše ni u novinama, a on se neće suočiti s kaznom vjerovatno do ljeta 2006. Stoga trajanje suđenja sve više predstavlja zabrinutost, kaže Tatiana Vaksberg. Drugo pitanje koje predstavlja veliki problem je optužba za genocid. Carla del Ponte je rekla da ima dovoljno dokaza za tu optužbu, ali da ih ne može sve iznijeti na sudu zbog proceduralnih prepreka. Činjenice koje su iznesene u slučaju protiv Krstića za genocid u Srebrenici se mogu uvažiti i ne moraju ponovno biti dokazivane. General Wesley Clark je tokom svjedočenuja govorio o svojim razgovorima s Miloševićem kada je on rekao: Rekao sam Mladiću da to ne čini, ali me on nije slušao. General Filip Morillon je rekao da je 1993 Milošević zaustavio Mladića da napadne Srebrenicu. Sva ta svjedočenja pojašnjavaju kontrolu Beograda nad Bosanskim Srbima, objašnjava Tatiana Vaksberg. Gotovo da ne postoje direktni dokazi da je optuženi odgovoran za činove genocida, ali je dovoljno pokazati da je neko djelo počinjeno s genocidnom namjerom, objašnjava Tatiana Vaksberg.

Na pitanje da povuče paralelu između Sadama Huseina kojem se sudi u Iraku i Slobodana Miloševića kojem se ne sudi u Srbiji, gospođa Vaksberg kaže:

Sadam će vjerovatno biti osuđen za iste zločine, ali tu postoji razlika u pravnoj osnovi. Velika prednost Sadamovog slučaja je da se tribunal bazira u njegovoj zemlji. 2001 godine u Srbiji nije bilo ni profesionalne i pravne volje da se sudi Miloševiću. Trenutna faza suđenja je veoma komplicirana i mogla bi potrajati još 3 godine ili duže. Njegovo suđenje će u svakom slučaju imati veliki utjecaj na međunarodnu pravdu, jer je on prvi šef države koji je izašao pred međunarodni sud, kaže na kraju Tatiana Vaksberg.

XS
SM
MD
LG